(3)

En varm vinter

E-Book


Alex tillvaro stÄr henne upp i halsen. Hennes förÀldrar har just skilt sig, de beter sig som ansvarslösa barnungar och Alex stÄr inte ut lÀngre, hon vill bort, ivÀg. SÄ istÀllet för att börja trean pÄ gymnasiet tar hon sina sparade körkortspengar och köper en halvÄrsbiljett till andra sidan jordklotet, till Australien.

Hon lÀgger en lapp pÄ köksbordet, om hennes mamma hÀndelsevis skulle bry sig: "Jag har Äkt till Australien för att finna mig sjÀlv. Jag ska lÀra mig surfa. Vi kanske ses."

Hon hamnar pÄ en sockerplantage i Cooktown, en liten hÄla mitt ute i ingenstans, dÀr hon stannar ett tag. Sen Äker hon till Bali för att lÀra sig surfa. Och sÄ tillbaka till Australien, till Sydney, dÀr Ed, som hon var pÄ plantagen med, pluggar. Ed, som hon ju ocksÄ Àr rÀtt kÀr i. SÄ sakta kÀnner Alex att hon faktiskt hÄller pÄ att finna sig sjÀlv, Àven om grÀset kanske faktiskt inte Àr sÄ mycket grönare 1 600 mil hemifrÄn.

Christina WahldĂ©n har skrivit en ungdomsroman som till stora delar Ă€r ganska olik hennes tidigare, men det finns ocksĂ„ likheter: Även hĂ€r Ă€r huvudpersonen en ung kvinna med en vilja sĂ„ stark att den kan försĂ€tta berg. En huvudperson som man som lĂ€sare lĂ€tt kĂ€nner igen sig i - lĂ€ngtan efter frihet, att fĂ„ vara sin egen och att utmana sina rĂ€dslor.