(0)

Granne med kungen

E-Book


Vera Siöcrona, kÀnd som stridbar förkÀmpe för Gamla stans intressen, skildrar hÀr med den verkliga sakkunskapens hela mÀsterskap livet i KolmÀtargrÀnd och angrÀnsande trakter, som kommit i blickpunkten genom den riksbekanta striden om grÀndens vara eller icke vara. I denna bok fÄr man till livs en bebyggelse och en miljö som fÄ kÀnner till eller - vad vÀrre Àr - har en fullstÀndigt felaktig uppfattning om.

Författarinnan visar att pÄ fÄ stÀllen finner man sÄ mycket sÀrprÀglad men genomhederlig svenskhet församlad som just i grÀndstaden mellan broarna, dÀr ett mÄngskiftande typgalleri bor som granne med kungen. Vera Siöcrona ser inte pÄ dessa mÀnniskor med en utomstÄendes ögon. Hon lever bland grÀndfolket och har inte bara vunnit deras förtroende som talesman för hus och grÀnder utan Àr i högsta grad deras personliga vÀn. DÀrför har hon kunnat ge en sÄ sÀllsynt levande och Àkta bild av folket i hela Sveriges »Gamla stan».

»Det har faktiskt lyckats Vera Siöcrona att i sin bok samla, fÄnga och giva vidare nÄgot av den poesi och förtrollning som kommit henne att med en sÄdan hetta gÄ in för KolmÀtargrÀnds rÀddning. Hon mobiliserar hela sin kunskap om mÀnniskor och byggnader, ger ett helt galleri sant skildrade och rÀtt uppfattade busar och bohemer, smÄborgare och esteter.» Else Kleen i St.T.

»En alldeles förtjusande bok ... LÀsaren blir förÀlskad i folket i Gamla stan, sÄ som man möter det hÀr ... Barbro Alving i DN