(0)

Halva kungariket

E-Book


Per WÀstbergs genombrottsroman Halva kungariket frÄn 1955 Àr en romantiskt ironisk pikaresk om tvÄ unga Àlskande pÄ upptÀcktsfÀrd i ett somrigt Stockholm med omgivning.

Bokens huvudpersoner Felix - en förvÀntansfull resenÀr och oerfaren lycksökare - och hans följeslagare Helena ger sig ut pÄ Àventyr i sökandet efter kunskap och ansvar. Allt sker under mystisk ledning av Mademoiselle Komedi, en varitéartist frÄn Gröna Lund; av tant Ghobé vars dÄrskap blandas med en insikt; av mineralogen Medardus Skalm som ordnar ett mÀrkligt biljardparti; av den saktmodige flanören herr Beck, av lexikografen Stipler och av fröken Keller med pensionatet pÄ Grev Turegatan dÀr de för första gÄngen lever tillsammans i fullkomlig frihet.

Sommarens Stockholm och DjurgÄrden med sina restauranger och sitt uteliv har kanske aldrig beskrivits sÄ levande och realistiskt som i denna breda skildring.

En fascinerad handling och ett vimmel av episoder och iakttagelser knyts samman i rikedomen pÄ reflexioner och ledmotiv. I Halva kungariket möter man en glÀdje i ting och mÀnniskor, en poetisk gestaltning och visionÀr kraft.