(0)

Havsboken

E-Book


Ryktet om överlotsen Erik Utbults talang Àr kÀnd milsvida omkring dÀr han bodde i vid Kattegats karga strÀnder. Om inte Erik kan navigera de vÄgor som piskas upp av vÀder och vind sÄ kan ingen, brukade man sÀga. Han kom frÄn en lÄng slÀkt lotsar, bÄde söner och döttrar i hans slÀkttrÀd hade lÀrt sig yrket i flera generationer.

Eriks fÀrdigheter som lots behövs bara nÀr vÀdret var som vÀrst, annars skötte sjöfarten sig sjÀlv. Hans stora hemlighet var dock att han faktiskt njöt av adrenalinet som flödade genom kroppen nÀr han mötte ovÀdren till sjöss, och kÀnslan av att vÄga trotsa vÀdrets makter var oslagbar. Men att gÄ emot naturen har sitt pris, och Erik riskerar att fÄ betala dyrt för sitt övermod.

"För var dag tog havet sÄlunda en atom mer av hans sjÀl - för var dag holkade det ur honom mer och mer, tills han snart, likt en tom snÀcka, blott Ätersusade dess ton av oÀndlighet."

Anna Lenah Elgström (1884-1968) var en svensk författare och journalist. Hon var aktiv inom kvinno-, och fredsrörelsen tillsammans med vÀnnerna Elin WÀgner och Ellen Key och var en av grundarna till RÀdda barnen 1919.