(69)

Mannerheim

Hörbuch und E-Book


Ihminen sankarikuvan takana

Maamme arvostetuimpiin lukeutuva historiantutkija Martti Turtola tarttuu kansallisaiheeseen ja kuljettaa lukijan varmoin ottein lÀpi Mannerheimin elÀmÀntaipaleen - arvostavasti, mutta sakeata sankarimyyttiÀ hÀlventÀen ja kohteestaan lumoutumatta.

C. G. Mannerheim kohosi jo elinaikanaan myyttisen kansallissankarin asemaan, mutta aikojen saatossa hÀnen kurssinsa on heilahdellut. Poliittisen vasemmiston voiman vuosina puoli vuosisataa sitten hÀnen maineensa kÀvi kenties alimmillaan, kun taas toisina aikoina hÀnet on nostettu liki arvostelun ulottumattomiin. Omana aikanamme Mannerheim on taipunut nukkeanimaation karnevalisoiduksi pÀÀhenkilöksi, mutta on samalla laajoissa piireissÀ arvostetumpi kuin koskaan.ViimeistÀÀn vapaussodan pÀÀtyttyÀ valkoiselle puolelle voittoisasti Mannerheim alkoi aivan tietoisesti rakentaa itsestÀÀn myyttiÀ. Marsalkan kuoleman johdosta kirjoittamissaan muistosanoissa ruotsalainen kreivi ja kenraali, suuri Suomen ystÀvÀ Archibald Douglas totesi: "HÀn oli kunnian mies ilman kunnianhimoa." Sotahistorian professori emeritus Martti Turtolan mukaan enemmÀn vÀÀrÀÀ todistusta marsalkasta ei voisi antaa, sillÀ juuri henkilökohtainen kunnianhimo, vallanhimokin ja jopa kostonhimo olivat kantavana voimana lÀpi hÀnen koko uransa nuoresta upseerista aina Suomen marsalkaksi ja presidentiksi asti. Sekin on inhimillistÀ, kirjoittaa Turtola, inhimillinen piirre merkittÀvÀssÀ sotilaassa ja valtiomiehessÀ.

Sotahistorian professori emeritus Martti Turtola on Suomen arvostetuimpia historiantutkijoita. HÀn on Maanpuolustuskorkeakoulun sotahistorian dosentti sekÀ Helsingin ja Turun yliopistojen dosentti. Turtolan laajaan kirjalliseen tuotantoon kuuluu muun muassa useita elÀmÀkertateoksia sodan ajan huomattavimmista suomalaisista upseereista.


Sprecher*in: Toni Kamula
Dauer: