(264)

Mielen yhteydet: Masennuksen todelliset syyt

Hörbuch und E-Book


HyvÀstit masennuslÀÀkkeille?

Johann Harin Mielen yhteydet – Masennuksen todelliset syyt tarjoaa radikaalin uuden nĂ€kökulman yhteen nykymaailman suurimmista ongelmista.

MistÀ masennus ja ahdistus aiheutuvat, ja kuinka voimme hoitaa niitÀ? Toimittaja Johann Hari sairastui masennukseen jo lapsena ja sai ensimmÀiset masennuslÀÀkkeensÀ teini-ikÀisenÀ. Kuten niin monelle muullekin masennuksesta kÀrsivÀlle, myös Harille kerrottiin hÀnen sairautensa johtuvan aivojen kemiallisesta epÀtasapainosta.

Vuosia myöhemmin Hari ryhtyi tutkimaan, mitÀ tÀmÀ vÀite oikeastaan tarkoittaa. Pian hÀnelle selvisi, ettÀ se mitÀ hÀnelle oli aiemmin kerrottu masennuksesta ja ahdistuneisuudesta, ei pitÀnyt paikkaansa. Hari löysi ympÀri maailmaa useita tutkimuksia, jotka osoittivat masennuksen ja ahdistuneisuuden johtuvan siitÀ, millaista elÀmÀÀ me nykyÀÀn elÀmme. Mutta jos syy on tÀmÀ, mitÀ muutoksia voisimme tehdÀ tilanteen korjaamiseksi?

Kirjassaan Hari erittelee yhdeksĂ€n todellista syytĂ€ masennuksen taustalla – ja sen jĂ€lkeen seitsemĂ€n erilaista ratkaisua, joiden avulla masennuksesta voi toipua. Radikaali uusi ajattelutapa muuttaa tĂ€ysin suhtautumisemme yhteen nykymaailman suurimmista ongelmista.

Isossa-Britanniassa syntynyt Johann Hari (s. 1979) työskenteli pitkÀÀn toimittajana mm. New York Timesissa sekÀ Los Angeles Timesissa ennen ryhtymistÀÀn kirjailijaksi. HÀnen ensimmÀinen teoksensa Chasing the Scream kertoo lÀÀkkeiden ja huumeiden kÀytöstÀ ympÀri maailmaa. TehdessÀÀn toista kirjaansa Hari kiersi kolme vuotta ympÀri maailmaa keskustelemassa tutkijoiden kanssa ja etsimÀssÀ todellisia syitÀ masennukseen.

Myyntimenestykseksi useissa maissa noussut Mielen yhteydet on Harin ensimmÀinen suomennettu kirja. Tammikuussa 2023 hÀneltÀ julkaistiin suomeksi Kadonnut keskittymiskyky, joka pureutuu nykyihmisen keskittymiskyvyn heikentymisen syihin.