(0)

Sijoittaja yritysstrategioiden pauloissa: Intohimona Nokia

E-Book


Nokian kasvu globaaliksi markkinajohtajaksi ja myöhempi vajoaminen tavalliseksi kuolevaiseksi tarjoaa loistavan esimerkin myös sijoittajalle. Kirjan oivaltava analyysi auttaa katsomaan tilinpÀÀtöksen lukujen taakse todelliseen liiketoiminnan kehitykseen.

Nokia kasvoi markkinajohtajaksi vaikeuksien kautta ponnistaen. Kasvun lÀhtökohta oli logistiikkakriisi, joka olisi voinut johtaa jopa yrityksen kaatumiseen, mutta josta tulikin menestyksen lÀhtölaukaus. Nokian kasvua siivitti tapahtumaketju, jossa oikeat asiat tapahtuivat oikeassa jÀrjestyksessÀ oikeaan aikaan.

”Nokia on muokannut kokonaista toimialaa, ja sen kasvu markkinajohtajaksi maailman suurimmalla kulutuselektroniikkamarkkinalla on vertaansa vailla”, Nokiaa vuodesta 1996 tiiviisti seurannut Jussi Hyöty korostaa. ”Kun sen vaiheita analysoi, tapahtumat nĂ€yttĂ€vĂ€t seuraavan toisiaan johdonmukaisesti, vaikka sattuma vĂ€lillĂ€ puuttuukin peliin.”

Kirja arvioi objektiivisesti mutta kriittisesti Nokian strategiaa ja sen toteutusta. Sijoittajan on katsottava yritystÀ laajasti saadakseen siitÀ kokonaisvaltaisen kuvan. Puhdas jÀrki ei riitÀ, vaan markkinoilla on kyse primitiivisistÀ tunteista.

Kirja pÀÀttyy uuden tarinan alkuun, kevÀÀseen 2011. Nokian osakkeen hinta laski uuden strategian julkistuksen jĂ€lkeen 20 prosenttia, mutta syy ei ollut vĂ€lttĂ€mĂ€ttĂ€ tulevaisuudessa vaan menneisyydessĂ€. MitĂ€ tahansa voi tapahtua – uusi nousu on mahdollinen. Kirja toimii yritysstrategioiden ja osakemarkkinoiden ymmĂ€rtĂ€misen oppaana.