(0)

Stiltje : Depression - symtom - orsak - behandling

E-Book


Stiltje handlar om depression i teori och praktik. Stiltje betyder att vara i avsaknad av vind, ett stillastÄende dÀr inget sker - en paus i livet eller, nÀr depressionen Àr som djupast, ett tillstÄnd i mörker - utan hopp och glÀdje.

Depression tar sig olika uttryck hos olika individer, kulturer och tidsepoker. Idag Àr depression den vanligaste psykiska Äkomman. I boken nyanseras den populÀrpsykologiska bilden av depression som nÄgot som inte borde finnas i ett samhÀlle dÀr vi har det bra. Författarna ser depression som ett av vÄra livsvillkor. Det gÀller ocksÄ sorgen och den bearbetning som följer efter förluster.

I boken presenteras olika terapeutiska metoder och angreppssÀtt som visat goda resultat vid depressionsbehandling. MÄlsÀttningen Àr att belysa depressionens olika uttryck, dess mÄngfacetterade orsaker och ge en förstÄelse för den deprimerades svÄrigheter. RÄd till anhöriga och de som vill hjÀlpa ingÄr samt konkreta förslag till den drabbade om de smÄ förÀndringar som kan bidra till bÀttring.

Stiltje riktar sig till psykiatrisk behandlingspersonal och till behandlare pÄ landets vÄrdcentraler som oftast Àr de första som möter mÀnniskor med depression.

Boken kan ocksÄ lÀsas av alla som Àr intresserade av vÄr aktuella tidsanda och hur vi ser pÄ de reaktioner den skapar.

Författaren, specialistlÀkaren i psykiatri och psykoterapeuten Jörgen Herlofson Àr sakkunnig granskare av Stiltje. Han Àr författare till ett flertal böcker i psykiatri, sÀrskilt med inriktning pÄ kliniska riktlinjer för diagnostik och behandling.