(11)

Vildplockad svamp

E-Book


”Vildplockad svamp Ă€r en inspirerande djupdykning i svamparnas vĂ€rld som fyller en funktion och Ă€r bra att ta med sig ut i skogen pĂ„ svampplockningen.” BTJ

Kan du Àta röksvamp och gÄr det att smaksÀtta glass med rödgul trumpetsvamp? Vilken vildplockad svamp Àr nÀstan omöjlig att skilja frÄn tillagad kyckling? Var kan du plocka vÀrldens dyraste matsvamp i Sverige och hur kokar du egentligen en hummersoppa utan att anvÀnda nÄgra skaldjur? Och kanske det viktigaste av allt: Hur gör du den perfekta svamptoasten?

I uppföljaren till succéboken Vildplockat ger Niki Sjölund svar pÄ dessa frÄgor samtidigt som han inspirerar oss att gÄ ut i naturen och öppna ögonen för alla dessa fantastiska rÄvaror som vÀxer vilt ute i vÄra skogar, pÄ Àngar och fjÀll.

I Norden finns det över 10 000 svamparter och ungefÀr 100 av dessa Àr goda att Àta. I Vildplockad svamp samlar Niki fakta om ett 50-tal favoriter: var de gÄr att hitta, deras specifika kÀnnetecken, smaker och utseenden, eventuella risker för sammanblandning och hur de bÀst rensas, förvaras, förÀdlas och, inte minst, hur du fÄr ut det mesta av din svampskörd genom att se dem som individuella rÄvaror som alla krÀver olika tillagningsmetoder.