(0)

Den gamle kro

e-bok


"Seer De, 64, det har for mig i saa mange Henseender véret en Afslutning. Ikke blot fordi jeg kort efter Krigen fik min Afsked og var férdig med Militairvésenet, men ogsaa fordi jeg under Krigen ligesom gjenoplevede saa meget af, hvad der tidligere var héndet – blot paa en anden Maade – og i alt Fald fik Slutningen paa een Historie, som der absolut maatte Slutning paa – om der da ellers var Retférdighed til. – Den skal De hþre."

Underholdende og meget munter beretning om Kaptajn Riis, der var officer fra 1848 og 1864. Historien er fyldt med naturglade beskrivelser og giver et unikt indblik i en svunden tid.

Sophus Gustav Bauditz, 1850-1915, forfatter. FĂždt i Århus, hvor han som barn levede et aktivt og muntert friluftsliv, dog afbrudt af krigen i 1864, der bragte en alvor ind i hans liv. Efter at vĂŠre blevet student rejste han til Kbh. for at studere jura. I storbyen mĂždte han en rĂŠkke kunstnere, sĂŠrligt spillede forfatteren Thomas Lange og dennes litterĂŠre vĂŠgt pĂ„ samspillet mellem menneske og natur en betydningsfuld rolle for Sophus Bauditz. Han var i en lĂŠngere Ă„rrĂŠkke ansat ved skolevĂŠsenet; som dansklĂŠrer ved Borgerdydskolen pĂ„ Christianshavn og som forstander for Det Kgl. Teaters balletskoles lĂŠseskole. I 1896 blev han skoledirektĂžr i Kbh., fĂžrst for de private skoler, siden ogsĂ„ for de kommunale. Han var desuden litterĂŠr anmelder ved den nationalliberale avis "FĂŠdrelandet".

I 1873 debuterede han som forfatter med de to smĂ„ fortĂŠllinger "Ved SĂžen" og "I Skoven", efterfulgt af flere smĂ„bĂžger, men fĂžrst med novellecyklussen "Historier fra Skovrider-gaarden" fra 1889 lykkedes det ham at fĂ„ et egentligt gennembrud. Hans udgivelser er prĂŠget af barne- og ungdomsĂ„rene i Århus og omegn, men i 1901 supplerede han forfatterskabet med en kĂžbenhavnerroman. Det var dog provinslivet, naturskildringerne og jagt- og friluftshistorierne, der optog ham mest. Derudover skrev han en rĂŠkke smĂ„ting for teatrene. Sophus Bauditz‘ lette bĂžger med deres danske stemning og forsonende livssyn skaffede ham en stor lĂŠserskare i en tid, hvor dansk litteratur i Ăžvrigt brĂžd nye veje.