(0)

Maailmojen moninaisuudesta

e-bok


Eroottinen ja astronominen uteliaisuus kietoutuvat yhteen, kun oppinut tiedemies kÀy selostamaan tÀhtitieteen salaisuuksia viehÀttÀvÀlle markiisittarelle ranskalaisen linnan puistossa.

Kuutena iltana kuutamokÀvelyllÀ kÀydyn dialogin aikana markiisittaresta kehittyy oikea tiedenainen, joka rohkaistuu vÀittÀmÀÀn tiedemiehelle myös vastaan ja kehittelee omaa maailmanselitystÀÀn.

Fontenellen avaruusaiheinen fantasia on maailmankirjallisuuden klassikko ja eurooppalaisen naissivistyksen merkkipaalu. Se on inspiroinut monia varhaisia scifi-kirjailijoita ja on itsekin ansainnut paikkansa scifin historiassa.

Bernard Le Bovier de Fontenelle (1657-1757) oli Ranskan kuninkaallisen tiedeakatemian alituinen sihteeri ja myös kaunokirjallisen Ranskan Akatemian jÀsen. TÀhtitiedettÀ popularisoivalla teoksellaan Maailmojen moninaisuudesta hÀn teki kopernikaanisesta maailmankuvasta osan eurooppalaista yleissivistystÀ.

Teoksen suomentaja, tieteenhistorian dosentti Osmo Pekonen on vÀitellyt tohtoriksi sekÀ matematiikasta ettÀ 1700-luvun tieteenhistoriasta. HÀn on saanut Ranskan Instituutin Chaix d'Est-Ange -palkinnon ja on neljÀn ranskalaisen tiedeakatemian kirjeenvaihtajajÀsen.