(0)

Skitser

e-bok


"Denne officer overbragte et brev fra prins Friederich Carl til kronprinsen af PrÞjsen. Det indeholdt en bÞn om, at den sidste ville trÊnge frem mod Østrigernes hÞjre flanke, medens den fÞrste angreb dem i fronten. Dette brevs lykkelige overlevering beredte Þstrigerne nederlaget ved Sadowa."

Laura Kieler skitserer en rĂŠkke smĂ„ scener og historier fra 1870’ernes Europa. Vi kommer med til KöniggrĂ€tz under Den PrĂžjsisk-Ăžstrigske Krig i 1866 og hĂžrer med, nĂ„r de vigtigste beslutninger skal trĂŠffes bag fronten. Vi oplever, hvordan man fejrede jul i Sverige pĂ„ god gammeldags manĂ©r. Noget sĂ„ stilfĂŠrdigt som et gammelt dansk posthus’ kĂŠlder besĂžger vi ogsĂ„, for selv her kan Laura Kieler opstille en ejendommelig lille scene, der som alle hendes historier er spĂŠndende og finurligt fortalt. Bogen udkom fĂžrste gang i 1875.

Laura Kieler (1849-1932) var en dansk-norsk forfatter, der bĂ„de var kendt for sit forfatterskab, som ivrig debattĂžr i kvindeorganisationernes tidsskrifter og for at vĂŠre inspiration til to kvindeskikkelser i Henrik Ibsens skuespil. Henrik Ibsens skildringer af Laura Kieler var ikke flatterende, men udstillede i stedet aspekter af hendes liv, som hun ikke Ăžnskede, at offentligheden skulle se. Uagtet Henrik Ibsens fremstillinger af hende og blandt andre Georg Brandes’ hĂ„rde kritik huskes Laura Kieler som en dygtig forfatter og en handlekraftig og viljestĂŠrk kvinde, der formĂ„ede at hĂŠve sig over den uretfĂŠrdighed, verden igen og igen bĂžd hende. Laura Kieler blev lĂŠst af mange, og hun fik som en af de fĂ„ gennembrudskvinder en betydelig indkomst af sit forfatterskab. Sammen med forfatterkollegaerne Jenny Blicher-Clausen og Johanne SchjĂžrring redigerede hun et festskrift, der udkom i 1895 i anledning af Kvindernes Udstilling samme Ă„r.