(4)

Vastausten kirja lapsille (ja vanhemmille)

e-bok


5. Ihmeellinen ihmiskeho keskittyy lukuisiin kehossa tapahtuviin muutoksiin, joita lapsi kokee matkallaan aikuisuuteen. LisĂ€ksi kirja kĂ€sittelee kehon perustoimintoja, kuten sitĂ€, miten lihakset toimivat ja miksi nivelet paukkuvat. Kirjassa ei myöskÀÀn hĂ€peillĂ€ kertoa hiestĂ€, finneistĂ€, kĂ€nsistĂ€, oksennuksesta, röyhtĂ€isyistĂ€ tai hikasta. Vastausten kirja lapsille (ja vanhemmille) on kuusiosainen kirjasarja, josta löytyy vastaukset lĂ€hes kaikkiin 4–12-vuotiaiden lasten esittĂ€miin, hankaliinkin kysymyksiin. Ja kysymyksiĂ€hĂ€n lapsilla riittÀÀ, sillĂ€ kyselemĂ€llĂ€ he oppivat hahmottamaan maailmaa ja saavat tarpeellista tietoa kyetĂ€kseen toimimaan yhteiskunnassa. Lasten tiedonjano on kyltymĂ€tön ja heidĂ€n uteliaisuutensa vailla vertaa. Aikuisten tehtĂ€vĂ€ on tyydyttÀÀ tĂ€mĂ€ oppimishalu joko vastaamalla kysymyksiin itse tai ohjaamalla lapsi oikean tietolĂ€hteen luo, jos kysymys ylittÀÀ oman tietĂ€myksen.

Kirjasarja on laadittu lasten mielikuvitusta silmĂ€llĂ€ pitĂ€en, ja se sisĂ€ltÀÀ lĂ€hes 800 kysymystĂ€ vastauksineen kaikista mahdollisista lasten mieliĂ€ kaihertavista aiheista. Sarja auttaa vanhempia korvaamaan tyypilliset ”Siksi” tai ”Niin se asia vain on” tai ”En tiedĂ€â€ -vastaukset aikuisiakin kiinnostavilla yksityiskohtaisemmilla vastauksilla. Kirjasarjaa voi pitÀÀ oivana lĂ€hteenĂ€, jonka avulla pÀÀsee alkuun vaikeidenkin aiheiden kĂ€sittelyssĂ€. Lapsille ja nuorille se taas toimii oivana ajanvietteenĂ€ ja antaa evĂ€itĂ€ esitellĂ€ kiintoisaa knoppitietoa kavereillekin.

”Sanotaan, ettĂ€ lapset ovat kuin sieniĂ€, jotka imevĂ€t itseensĂ€ valtavan mÀÀrĂ€n sekalaista tietoa hirmuisella vauhdilla. Osa tĂ€stĂ€ pikaoppimisesta voidaan selittÀÀ fysiologisella kehityksellĂ€, mutta tiedonjanoon vaikuttaa myös kyky ihmetellĂ€ ja olla kiinnostunut. Vaikka tĂ€mĂ€ taito onkin erityisesti lasten omaisuutta, se ei katoa aikuisiltakaan. Jos olemme onnekkaita, tunnemme koko elĂ€mĂ€mme samaa riemua uusien asioiden oppimisesta.” Kirjailija Gina Misiroglu