(2)

Ajan meno

Hörbuch und E-Book


ElÀmÀ on lyhyt vierailu mutta isÀntÀvÀki ei ole kotona.

Ajan menossa keski-ikÀinen mies saldoaa elÀmÀÀnsÀ, johon kuuluvat punaviini ja maalliset herkut vaikkei lÀÀkÀri aina mÀÀrÀisi. Siihen kuuluvat pinnanalaiset itsesyytökset mutta myös hiljainen periksi- ja anteeksianto. Siihen kuuluvat myös erotiikka ja muistot entisestÀ miehuudesta.

Mies pohtii elÀmisen vaikeutta, muistoja, vanhempia, kuolemaa. Aiheet laajenevat ihmisyyden pohtimiseen, sotien mielettömyyteen, nykyajan ilmiöihin luonnonsuojelusta monikulttuurisuuteen, ja lopuksi hulluuden ja viisauden mÀÀrittelemisen helppouteen tai vaikeuteen sekÀ lÀheisyyteen ja pelkoon. Suorasanaisten rivien vÀlistÀ tulevat lÀpi monet merkitykset tai se, mitÀ runoilija oikeasti haluaa sanoa. Ironialle ja jopa aavistuksenomaiselle kyynisyydelle on tilaa.

Claes Andersson (1937–2019) oli rakastettu kirjailija, psykiatri, psykoterapeutti, jazz-pianisti ja pitkĂ€n uran tehnyt poliitikko.

HÀn aloitti runoilijana kokoelmalla Ventil (1962) ja julkaisi sittemmin lukuisia runokokoelmia, tietokirjoja ja romaaneja, joista viimeisimpÀnÀ ilmestyi omakohtaisten Otto-romaanien sarja: Oton elÀmÀ (2011), Hiljaiseloa Meilahdessa (2016) ja Seuraavaksi JÀtkÀsaari (2019).

Claes Andersson oli perustamassa Vasemmistoliittoa ja toimi puolueen puheenjohtajana 1990–98 sekĂ€ kulttuuriministerinĂ€ 1994–98. HĂ€n oli myös puolueen presidenttiehdokkaana 1994.