(0)

Flicka genom sekel

E-Book


Anna Hansdatter, som levde i början av 1600-talet, stÄr som symbol för denna roman av Elsi Rydsjö. En trÀskulptur av Anne Äterfinns i Sankt Petri kyrka i Malmö.

Den fattiga och förĂ€ldralösa Anne togs tillsammans med sin syster om hand av rĂ„dman Engelbret Friis, som gav flickorna uppfostran och utbildning, och nĂ€r Anne blev giftasvuxen tog han henne till sin hustru. Ingen vet hur hennes liv hade gestaltat sig om inte Engelbret kommit i hennes vĂ€g. Trehundra Ă„r efter det att bilden snidades stĂ„r Elsebet Berggren, kvinnolĂ€kare i Malmö och hustru till lektor Hilding Berggren, och betraktar Anne Hansdatter Friis och hennes gĂ„tfulla ansikte. Är det sina sentida medsystrar Anne tĂ€nker pĂ„, och anar hon deras öden? Sekel har gĂ„tt, men Ă€nnu föds mĂ„nga barn oönskade och ovĂ€lkomna, med mödrar som i mĂ„nga fall varken kan eller vill ta hand om dem. Fortfarande finns ocksĂ„ Ă€nglamakerskor som hjĂ€lper sĂ„dana olycksbarn frĂ„n livet, och alltför ofta mister ocksĂ„ de unga mödrarna livet genom deras slarv och oskicklighet. OcksĂ„ Elsebets familj drabbas, nĂ€r hennes sextonĂ„rige styvson i sitt unga oförstĂ„nd gör en ung flicka med barn. Detta slutar i katastrof utan att Elsebet fĂ„tt nĂ„gon möjlighet att ingripa. Alla tragiska kvinnoöden Elsebet som lĂ€kare kommer i kontakt med berör henne djupt, och genom den unge styvsonens olycksbringande förvillelse har hon nu ocksĂ„ personligen kommit mycket nĂ€ra en ung kvinnas olycksöde. Hon har hört talas om pastorsfrun Anna Isbergs och polismĂ€starfrun Louise Westessons mödrahem i Fosie och beslutar sig nu att vid sidan av sin praktik delta i arbetet dĂ€r sĂ„ mycket hon kan för att lindra och hjĂ€lpa.

Flicka genom sekel Àr en gripande roman om kvinnor som sÄ sent som under 1900-talets början var helt beroende av sina mÀn och deras sociala status. Den ogifta kvinnan fick kÀmpa hÄrt för att pÄ egen hand skapa sig en drÀglig tillvaro, men alla förmÄdde inte kÀmpa emot tidens fördomar och förtryck.