(4)

Rymdens alfabet

E-Book


”Maria KĂŒchens Rymdens alfabet Ă€r en passionerad berĂ€ttelse om mĂ€nniskans rymdfĂ€rder och allt som hör dĂ€rtill: Sovjetunionens 150 rymdhundar, rymddrĂ€kters haute couture och poplĂ„tar om mĂ„nraketer.” SvD

I Rymdens alfabet ger sig Maria KĂŒchen i kast med allt som hör rymden till: astronauterna, rymdbaserna, drĂ€kterna, farkosterna, mĂ„nlandningen och exakt vilken sorts penna det var som Buzz Aldrin tog hjĂ€lp av för att laga den trasiga strömbrytaren nĂ€r det var dags att Ă„tervĂ€nda till jorden. FrĂ„n Bajkonurs heta stĂ€pper reser KĂŒchen till Cape Caneveral och bevittnar hur Spacex Falcon 9 fyller luften med ett mullrande dĂ„n och skjuts upp mot himlen.

Idag, 50 Är sedan den första mÄnlandningen, pÄgÄr en andra kapplöpning till mÄnen. Rymdens gÄtfullhet tycks inte slÀppa sitt grepp om oss.

Julen 1968 skrev Apollo 8 rymdhistoria genom att bryta sig loss frĂ„n jordgravitationen och lĂ€gga sig i omlopp kring en annan himlakropp. NĂ„got sĂ„dant hade inte hĂ€nt tidigare. Alla som fram till dess hade skjutits upp i rymden hade stannat i bana kring vĂ„r planet. För första gĂ„ngen fick mĂ€nskligheten nu se sitt gemensamma hem utifrĂ„n rymden – en oĂ€ndligt ensam himlakropp omgiven av mörker. Ett drygt halvĂ„r senare landade mĂ€nniskan för första gĂ„ngen pĂ„ mĂ„nen.

Maria KĂŒchen har förvandlat passionen hon delar med mĂ„nga till en utforskande bok full av kĂ€rlek och mystik. Sedan hon som Ă„ttaĂ„ring sĂ„g de suddiga svartvita tv-bilderna av mĂ„nlandningen hemma i vardagsrummet i Uppsala, har hon fascinerats av rymdfartens och astronomins olika gĂ„tor.

Rymdens alfabet Àr ett nÀrvarande reportage och en litterÀrt och filosofiskt reflekterande berÀttelse om rymdfartens historia och framtid.

”Maria KĂŒchen har med Rymdens alfabet skrivit en pĂ„ alla sĂ€tt formidabel essĂ€bok om sitt rymdintresse. Det Ă€r en fascination som gestaltas i en metodisk och pedagogisk genomgĂ„ng frĂ„n A till Ö, dĂ€r vi lotsas genom bĂ„de bekant terrĂ€ng och förbluffande nyheter.”

Jönköpings-Posten

"KĂŒchen har skrivit en oavlĂ„tligt fascinerande och lĂ€rorik populĂ€rkulturell rymdodyssĂ©, med mĂ€ngder av intressanta filmanalyser, anekdoter och oneliners, som att det största beviset för att det finns intelligent liv ute i rymden Ă€r att de valt att inte hĂ€lsa pĂ„ oss."

Aftonbladet

”Rymden, det Ă€r vi”, konstaterar Martin Engberg efter att ha lĂ€st Maria KĂŒchens tankevĂ€ckande essĂ€bok om rymden."

Sydsvenskan

”Rymdens alfabet” Ă€r som starkast nĂ€r [Maria KĂŒchen] sörjer hur en epok blivit historia”.

DN

"Precis som Maria KĂŒchen konstaterar i vad som borde betraktas som det nya svenska standardverket över rymden i sin förtrĂ€ffliga bok Rymdens alfabet Ă€r vi inte lĂ€ngre ensamma: ”Det telemetriska nĂ€tet mellan jord och rymd gör att rymden inte lĂ€ngre Ă€r en frĂ€mmande plats.” Rymden har, enkelt uttryckt, fört oss samman."

GT

"KĂŒchens Rymdens alfabet Ă€r fylld av vetande, men ocksĂ„ av mycket vördnad och passion inför bĂ„de rymdens realiteter och storslagna mysterier."

BTJ

"Poeten och prosaisten Maria KĂŒchens bok Ă€r bĂ„de lĂ€rd, poetisk och underhĂ„llande."

Norrbottens-Kuriren