(0)

Nihilistiskt credo : estetiskt, moraliskt, politiskt m.m.

e-bog


En av kÀrnpunkterna i Lars Gyllenstens författarskap Àr motviljan och polemiken mot det definitiva. Hans romaner och noveller Àr snillrika uppgörelser med olika livshÄllningar, som han prövar, underminerar och genomlyser med raffinerad ironi.

Samma strĂ€van efter oberoende gentemot dogmatiska livsĂ„skĂ„dningar och bekĂ€nnelser, en oförbindlighet inför de tvĂ€rsĂ€kra eller alltför utspekulerade livsalternativ som erbjuds den moderna mĂ€nniskan kĂ€nnetecknar hans uppsatser i ”Nihilistiskt credo”.

Han diskuterar den fortgÄende dialogen mellan form och provokation, frihet och dogm, i sitt eget författarskap, och fördjupar bilden i mötet med en annan ironisk moralist, Sören Kierkegaard. Men han konfronterar ocksÄ sin individualism med den politiska verkligheten omkring oss i angelÀgna uppsatser om minoritetens frestelser, ideologiernas sammanbrott och den enskildes vanmakt inför historiens grymheter eller dÄtidens kÀrnvapenhot.

Lars Gyllenstens nihilism rymmer en kompromisslös frihetsvilja, ett patos för den enskilda mÀnniskan som gjorde hans insats i svensk kulturdebatt till en av de vÀsentligaste och mest aktuella.