(69)

Resilienssi arjessa

lydbog & e-bog


HyvÀÀn elÀmÀÀn kuuluu vaikeuksia, ja niistÀ selviÀminen on onnellisuuden ytimessÀ. Resilienssi on kykyÀ kohdata vaikeuksia ja selvitÀ niistÀ tai niiden kanssa. Kirja esittelee resilienssin monimuotoisuutta positiivisen psykologian ja ratkaisukeskeisen menetelmÀn kautta.

Kirja kuvaa resilienssin yhteiskunnallista ja kulttuurista pohjaa ja sen arjessa uusintuvaa luonnetta. Myönteiset ihmissuhteet, omien ja ympÀristön vahvuuksien tunteminen ja oma toimijuus mahdollistavat selviÀmisen vaikeissakin vaiheissa. NÀitÀ resilienssin ulottuvuuksia luodaan ja kasvatetaan, kuten kaikkia taitoja, harjoittamalla niitÀ, jatkuvasti.

Tapausesimerkkien ja elÀmÀntarinoiden kautta kirja auttaa tunnistamaan resilienssiÀ ja sen kehittÀmistÀ. KÀytÀnnön esimerkit esittelevÀt tapoja vahvistaa niin yksilön kuin ryhmÀn selviÀmistÀ vaikeista tilanteista. RyhmÀn resilienssi koostuu yllÀttÀvÀn saman kaltaisista asioista kuin yksilön resilienssi - esimerkiksi työyhteisöissÀ ja kouluissa voidaan vahvistaa ihmisten ja ryhmien resilienssiÀ osana normaalia toimintaa. Kirjan harjoituksista voi hyötyÀ niin ohjaus- ja esimiestyössÀ kuin koulutus-, sosiaali- ja terveydenhuoltoalallakin.

SyvimmiltÀÀn resilienssi on elinvoiman sÀie, joka mahdollistaa hyvinvoinnin tilanteissa, jota elÀmÀ eteen tuo. Se luodaan ja sitÀ yllÀpidetÀÀn omilla teoilla, oppimisella, asenteilla, ja sitÀ vahvistetaan jokapÀivÀisissÀ kohtaamisissa ja tilanteissa.