(1)

Saturns ringe

E-book


En rejseskildring af en helt sÌrlig slags. En uophørlig blanding af fiktion selvbiografi og historie. En rejse til fods gennem det engelske grevskab Suffolk et tyndt befolket stribe land langs den engelske østkyst men samtidig en opdagelsesrejse gennem Englands imperiale fortid.

I august en müned der siden tidernes morgen skal have vÌret under indflydelse af Saturn vandrer Sebald gennem det violette hedelandskab. Han besøger forfaldne landslotte taler med gamle godsejere og kommer pü sin vej igen og igen pü sporet af højst underfundige og sÌlsomme historier.

Saturns ringe transporterer lÌseren vidt omkring og gennem mange tider. Forfatteren fortÌller om de victorianske slottes storhedstid beretter om rovdriften pü Congo bevidnet af Joseph Conrad sporer den europÌiske silkehandel tilbage til Kina. Sebald følger ogsü i fodsporene pü den ødelÌggelse som mennesket har bragt over sig selv. Klart og prÌcist fører han protokol over de stille katastrofer som menneskets voldsomme indgriben har forrettet i disse afsidesliggende egne. I sidste instans forvandler fodrejsen sig til en rejse gennem kulturens og naturens forfaldshistorie.

W.G. Sebald (1944-2001) var krigsbarn født i Bayern. Efter studier i Schweiz og England valgte Sebald at bosÌtte sig fast i England hvor han underviste i sprog og litteratur ved universitetet i Norwich. Fra 1990 begyndte hans bøger at udkomme pü süvel tysk som engelsk. Ved sin død (i en trafikulykke) som 57-ürig blev han af mange betragtet som en mulig kandidat til nobelprisen i litteratur.

Pü dansk er hidtil udgivet De udvandrede (1995) og Austerlitz (2003). Saturns ringe efterfølges i forüret 2012 af endnu et mestervÌrk af W.G. Sebald pü dansk: Højde.SkrÌk (Schwindel.Gefßhle).