(14)

Bargums synder

ljudbok och e-bok


Sofie Malmborg har modtaget Bogforums debutantpris 2020 for "Bargums synder".

KĂžbenhavn, Ă„r 1750.

Den unge krÊmmersÞn Frederik Bargum kommer i lÊre hos en af byens mest velhavende kÞbmÊnd. Her oplÊres han i handlens Êdle kunst, og han har talent. Da kÞbmanden dÞr, gifter Bargum sig til en andel i forretningen og gÄr straks i gang med at bygge sit eget palÊ og virkeliggÞre de storstilede forretningsideer, han har fÄet pÄ rejser rundt i Europa.

FĂžrst er det tobaksplantager, der skal gĂžre Danmark selvforsynende. SĂ„ er det hvalbarder til det voksende marked for krinolinekjoler. Bargums ideer slĂ„r fejl, men da han hĂžrer om en ny lovende handelsvare – nemlig slaver – grundlĂŠgger han et kompagni, der skal tjene penge pĂ„ trekantshandlen mellem Afrika, Vestindien og Danmark.

I en elegant og sanselig prosa beskriver Sofie Malmborg den driftige Frederik Bargums indre og ydre liv i 1700-tallets borgerskab. Han er bÄde en ustoppelig visionÊr som Lykke-Per og en skrupellÞs chancerytter som Stein Bagger, og der er mange sÄrede skÊbner i hans kÞlvand. En af dem er hans datter Rebecca, der som femÄrig blev efterladt, da hendes forÊldre flygtede ud af landet med kreditorerne efter sig. I romanens andet spor er det den nu 21-Ärige Rebecca, der mindes sin barndom i den velbeslÄede, men fÞlelseskolde familie, og efterhÄnden kommer pÄ sporet af, hvad det egentlig var, der skete, og hvor hendes forÊldre nu befinder sig.