(0)

Da Danmark blev Danmark

e-bok


GÊngs opfattelse i dag forklarer ikke krigen i 1864. Den yder langt fra retfÊrdighed til litteratur og kilder, som i mere end 50 Är har vÊret til rÄdighed. Forklaringer forenkles som regel til et uforstÄeligt dansk nationalt overmod, som resulterede i det skÊbnesvangre mÄl, at Danmark skulle strÊkke sig til Ejderen. OG DANMARK BLEV DANMARK er et opgÞr med denne traditionelle opfattelse.

Krigen i 1864 udsprang af de krampetrÊkninger, som tilblivelsen af et nyt samlet Tyskland kostede. Det betÞd Ärelang konflikt om den dansk-tyske helstats fÊllesforfatning. Den danske regering strakte sig vidt, men PrÞjsens interesser i selve Tyskland bevirkede, at der fÞrst sent blev sat punktum, og da altsÄ med militÊr magt. Det blev forbundne hensyn til demokrati og selvstÊndighed, der forbÞd den danske regering at vige yderligere. Den skÊbnesvangre Ejderpolitik blev hÊngt om regeringens hals, fordi kongen og de helstatskonservative Þnskede at bevare Holsten i monarkiet og derfor modsatte sig Slesvigs deling.

OG DANMARK BLEV DANMARK fortÊller denne mere retvisende historie. Udviklingen fÞlges fra 1840'erne til 1864. Undervejs bydes pÄ adskillige alternativer til udbredte forestillinger.