(0)

Den sindrige ridder don Quixote de la Mancha

e-bok


Don Quixote, for nogle gal, for andre genial, ser ikke verden, som den er, men som den burde vÊre ifÞlge hans ridderidealer. Fulgt af sin vÊbner Sancho drager don Quixote ud pÄ sin gode hest Rozinante for at rette uret, forsvare jomfruer i nÞd og bekÊmpe troldmÊnd og onde riddere. Imellem hans drabelige dueller fletter der sig en lang rÊkke kÊrlighedshistorier, den ene mere moderne end den anden. De handler om forfÞrelse, bedrag og forelskelse, kvinder, der lÞber hjemmefra, hvem de vil giftes med, for det middelalderlige aftaleÊgteskab er i opbrud.

Folk, som don Quixote mÞder pÄ sin vej, gÄr efterhÄnden ind pÄ hans gale idéer og begynder endda at iscenesÊtte omgivelserne, sÄ de passer ind i hans ridderunivers. I Don Quixote, den mest lÊste bog ved siden af Biblen, udfoldes litteraturhistoriens stÞrste kamp mellem to epoker og to slags romaner: ridderbogen og den moderne roman.

Rigmor Kappel Schmidts oversĂŠttelse er en nyoversĂŠttelse af dette hovedvĂŠrk - den fĂžrste roman - i europĂŠisk litteratur.