(0)

Dostojevskij : En introduktion

e-bok


Fjodor Dostojevskij Ăžnskede i sine fĂžrste bĂžger at give stemme til samfundets svageste i 1800-tallets Rusland, hvor zaren var enevĂŠldig og hierarkierne stĂŠrke. Men netop Dostojevskijs engagement i kampen for sociale og politiske ĂŠndringer af det traditionsbundne land fĂžrte til hans deportation til Sibirien, hvor han i ti Ă„r var frataget sin status som forfatter.

FÞrst efter sin benÄdning og rehabilitering i 1859 genoptog han famlende forfatterskabet, men viste ogsÄ fornyet litterÊr styrke i Det dÞde hus og KÊldermennesket, hvor han henholdsvis genfortÊller sine fÊngselserindringer i romanform og uforfÊrdet gÄr i rette med samtidens destruktive nihilisme. Med Forbrydelse og straf om den samvittighedsplagede Þksemorder Raskolnikov fandt han frem til den ekstreme psykologiske realisme i bÄde form og indhold, som ogsÄ efterfÞlgende tillod ham at udforske faktiske forbrydelser, retssystemer og straf i hovedvÊrker som Idioten, Onde Änder og BrÞdrene Karamazov. Dostojevskij kredsede desuden i hele sit forfatterskab om kristne temaer som tro, synd, anger og tilgivelse.

I Dostojevskij. En introduktion tager Tine Roesen, ekspert i russisk litteratur, lÊseren med ind i en dramatisk periode af Ruslands historie, hvor en af verdenshistoriens mest anerkendte forfattere samtidig undersÞgte menneskets sjÊl grundigere end nogensinde fÞr. Bogen gennemgÄr forfatterskabets forskellige perioder og dets litterÊre ambitioner og udgÞr en lettilgÊngelig guide til Dostojevskijs samlede vÊrker.