(0)

Drakenberg

e-bok


Christian Jacobsen Drakenberg dĂžde i 1772 i en alder af 146 Ă„r. Ved sin dĂžd var Drakenberg et af de mest berĂžmte mennesker i sin samtid – ikke kun pĂ„ grund af sin hĂžje alder, men lige sĂ„ meget pĂ„ grund af sine historier fra et langt liv som sĂžmand, soldat og slave i Nordafrika og sine mange bedrifter udi drukkenskab, slagsmĂ„l og damejagt. Engang var navnet Drakenbergen del af sproget i Danmark og i Norge, i dag er historien nĂŠsten glemt. Nu har forfatteren Morten Leth Jacobsen skrevet en roman om Drakenberg og hans tid, baseret pĂ„ glemte kilder og omfattende research. Fra Norge til det osmanniske rige, fra Tripoli til vinmarkerne pĂ„ Cypern og til det jĂždiske kvarter i Aleppo fĂžlger vi den unge Christian Jacobsen i tiden fĂžr han blev til den berygtede Drakenberg.

Året er 1768, og Drakenberg sidder i Aarhus og er gammel og halvblind, men han kender stadig til kunsten at sĂŠlge sine historier dyrt – for vin, god mad og bekendtskab med rigets mĂŠgtigste folk. Han beretter om sit liv til Peder MĂžnster, forvalter pĂ„ Bygholm Gods, som har fĂ„et til opgave at producere en levnedsbeskrivelse om verdens ĂŠldste mand og hans eventyrlige liv – inden det er for sent. Men den historie, MĂžnster tror han skal have, er ikke den, han fĂ„r


Morten Leth Jacobsens nye historiske roman om Drakenberg tager ikke udgangspunkt i de mange skrĂžner om manden, men snarere i manden bag skrĂžnerne. Bogen tegner et portrĂŠt af en kompleks person i en indviklet livssituation og er ogsĂ„ et kĂŠrligt og skĂŠvt tidsbillede af en nation og et rige, der famler sig frem til den tidlige moderne stat – med alt, hvad dertil hĂžrer af sĂžmĂŠnd, grever, konger, slaver og bĂžnder. PĂ„ den mĂ„de er romanen ogsĂ„ et portrĂŠt af nutidens Danmark, set gennem et langt, historisk perspektiv.

Romanen er en farverig og spĂŠndende litterĂŠr beretning om at lyve for at leve.