(0)

En oppositionsmand

e-bok


"NÊr St. Hans i 1796 skinnede midsommersolen ind i et tÞmret kammer pÄ gÄrden Hauge i Tune Sogn i SmÄlenenes Amt.

KrĂžniken beretter, at ’en ung mand med brede skuldre, bredt bryst, lysebrunt hĂ„r og et mildt Ă„syn vandrede op og ned ad gulvet.’

Hans Nilsen Hauge dikterede, mens hans ĂŠldre broder, lensmanden, sad ved fyrrebordet og skrev.

Pennen flÞj hen over papiret. Der var sÄ stille, man hÞrte kun gÄsefjerens kradsen, Hans Nilsen Hauges tunge skridt, kobjÊlderne udenfor og jÊternes kavken."

LĂŠgmandsprĂŠdikanten Hans Nilsen Hauge (1771-1824) var en revolutionerende kraft i den norske religiĂžse vĂŠkkelse i slutningen af 1700-tallet og de fĂžrste Ă„rtier af 1800-tallet. Laura Kieler beretter om hans kamp for at udbrede kristendommen til den norske almue i et sprog, de forstod, og med budskaber, de kunne relatere til. Vi lĂŠrer om den store mands egen religiĂžse vĂŠkkelse og det kald, der fulgte i dens kĂžlvand, og om hans usĂŠdvanlige evne til at inspirere andre til at fĂžlge i hans fodspor og udbrede det kristne budskab videre og videre i det norske land.

"En oppositionsmand" er en spĂŠndende biografisk roman, der udkom fĂžrste gang i 1886.

Laura Kieler (1849-1932) var en dansk-norsk forfatter, der bĂ„de var kendt for sit forfatterskab, som ivrig debattĂžr i kvindeorganisationernes tidsskrifter og for at vĂŠre inspiration til to kvindeskikkelser i Henrik Ibsens skuespil. Henrik Ibsens skildringer af Laura Kieler var ikke flatterende, men udstillede i stedet aspekter af hendes liv, som hun ikke Ăžnskede, at offentligheden skulle se. Uagtet Henrik Ibsens fremstillinger af hende og blandt andre Georg Brandes’ hĂ„rde kritik huskes Laura Kieler som en dygtig forfatter og en handlekraftig og viljestĂŠrk kvinde, der formĂ„ede at hĂŠve sig over den uretfĂŠrdighed, verden igen og igen bĂžd hende. Laura Kieler blev lĂŠst af mange, og hun fik som en af de fĂ„ gennembrudskvinder en betydelig indkomst af sit forfatterskab. Sammen med forfatterkollegaerne Jenny Blicher-Clausen og Johanne SchjĂžrring redigerede hun et festskrift, der udkom i 1895 i anledning af Kvindernes Udstilling samme Ă„r.