(0)

Et folk i krig

e-bok


"Nu er altsÄ huset fyldt med tyskere, og hvad vi lÊnge har ventet som noget forfÊrdeligt, er nu sket, og som det sÄ ofte gÄr i livet, nu vi er i det, er det ikke sÄ slemt.

Vor Hauptmann er en smuk og nobel, hÞj, ung officer med et rart, alvorligt ansigt; han er forgudet af sine soldater, som sagde, de brÞd sig ikke om et godt kvarter selv, nÄr blot han fik et godt logis."

"Et folk i krig" er en samling af breve fra soldater i krigen i 1864. Brevene giver ikke blot en mere levende forstÄelse af krigen, men viser os ogsÄ, hvordan den enkelte soldat forholdt sig til sin skÊbne og de forhold, han mÄtte kÊmpe under.

En del af brevene i "Et folk i krig" udkom allerede i 1897 i samlingen "Under vor sidste krig". "Et folk i krig" udkom i 1914, samme Ă„r som fĂžrste verdenskrig satte Europa i brand.

Karl Larsen (1860-1931) var dansk forfatter, men fĂždt og opvokset i det nuvĂŠrende Sydslesvig/Rendsborg. I sin samtid regnedes Larsen blandt Det moderne gennembruds og 1890’ernes store prosaister og debattĂžrer. I dag er bĂ„de hans skĂžnlitterĂŠre virke og hans rolle som en nĂŠrmest konfliktsĂžgende samfundsdebattĂžr gledet i baggrunden. Larsens vĂŠrk var prĂŠget af kĂŠrlighed til datidens tyske krigsmentalitet, og det blev udfoldet i forsvaret for nationalmilitarismen i bl.a Dommens Dag (1908) og Japansk Aand (1909). Det skadede hans popularitet, som ellers var vokset med KĂžbenhavnerbĂžgerne Udenfor Rangklasserne (1896) og romanerne Kresjan Vesterbro (1897) og I det gamle Voldkvarter (1899).