"Nu er altså huset fyldt med tyskere, og hvad vi længe har ventet som noget forfærdeligt, er nu sket, og som det så ofte går i livet, nu vi er i det, er det ikke så slemt.
Vor Hauptmann er en smuk og nobel, høj, ung officer med et rart, alvorligt ansigt; han er forgudet af sine soldater, som sagde, de brød sig ikke om et godt kvarter selv, når blot han fik et godt logis."
"Et folk i krig" er en samling af breve fra soldater i krigen i 1864. Brevene giver ikke blot en mere levende forståelse af krigen, men viser os også, hvordan den enkelte soldat forholdt sig til sin skæbne og de forhold, han måtte kæmpe under.
En del af brevene i "Et folk i krig" udkom allerede i 1897 i samlingen "Under vor sidste krig". "Et folk i krig" udkom i 1914, samme år som første verdenskrig satte Europa i brand.
Karl Larsen (1860-1931) var dansk forfatter, men født og opvokset i det nuværende Sydslesvig/Rendsborg. I sin samtid regnedes Larsen blandt Det moderne gennembruds og 1890’ernes store prosaister og debattører. I dag er både hans skønlitterære virke og hans rolle som en nærmest konfliktsøgende samfundsdebattør gledet i baggrunden. Larsens værk var præget af kærlighed til datidens tyske krigsmentalitet, og det blev udfoldet i forsvaret for nationalmilitarismen i bl.a Dommens Dag (1908) og Japansk Aand (1909). Det skadede hans popularitet, som ellers var vokset med Københavnerbøgerne Udenfor Rangklasserne (1896) og romanerne Kresjan Vesterbro (1897) og I det gamle Voldkvarter (1899).