(6)

Eturintaman iskujoukon torjuntavoitto

e-bok


Kolmannessa sotaromaanissaan Markku Hattula kulkee alikersantti Arvo Hartikaisen ja hÀnen pienen iskujoukkonsa askelissa tulimyrskyksi muuttuneella Karjalankannaksella.

KevÀÀllÀ 1944 suomalaisjoukot perÀÀntyvÀt ylivoimaisen vihollisen edessÀ. Liejuksi muuttuneilla sotateillÀ kulkee autoja vetÀen perÀssÀÀn tykkejÀ ja kenttÀkeittiöitÀ. Lavat ovat tÀynnÀ ammuksia, miinoja ja telttoja, ja monet autot juuttuvat mutaan. Vihollisen lentokoneet kiertelevÀt herhilÀisinÀ ylÀpuolella. Moni kuormasto saa tÀysosuman. Ruumiita kerÀtÀÀn autojen lavoille ja hevoskÀrryille.

Talvisodasta saakka pitkin Karjalan metsiÀ ja sotateitÀ kulkenut alikersantti Arvo Hartikainen ryhmineen saa kokea raskaana jatkosodan viimeiset vaiheet. Kotona Kainuussa odottaa vaimo ja kaksi pientÀ lasta. Lomille ei ole asiaa, kaikki miehet tarvitaan torjumaan vihollisen ylivoimaa.

KesÀkuussa vihollinen aloittaa suurhyökkÀyksen Karjalankannaksella. Seuraa lÀpimurto toisensa jÀlkeen. Eturintaman iskujoukko joutuu mukaan toivottomilta tuntuviin viivytystaisteluihin. Lopulta sota pÀÀttyy torjuntavoittoon, mutta mikÀ on se hinta, jonka Arvo Hartikainen ryhmineen joutuu siitÀ maksamaan? MikÀ on yksityisen ihmisen antama uhri Suomen itsenÀisyydestÀ?

Teos on itsenÀinen jatko-osa Hattulan kahdelle aikaisemmalle sotaromaanille Eturintaman iskujoukko (2011) ja Eturintaman iskujoukko iskee takaisin (2012).