(1)

Film, frygt og propaganda

ljudbok


Det celebre stjernepar Shin Sang-Ok og Choi Eun-Hee var forsidestof i efterkrigstidens Sydkorea. Forelskelsen, ĂŠgteskabet og skilsmissen mellem den store filminstruktĂžr og den smukke skuespillerinde var en god historie, og hele befolkningen lĂŠste med.

Det gjorde Kim Jong-Il ogsÄ i Nordkorea. Som landets propagandaminister var den kommende diktator besat af store melodramaer - og han var overbevist om, at den kommunistiske propagandakamp skulle vindes gennem det sydkoreanske stjernepar. I 1978 fik han derfor det hemmelige politi til at kidnappe instruktÞren og skuespillerinden.

I fem Är levede parret i fangenskab - hun indespÊrret i en luksuslejlighed, han i politisk torturfÊngsel, fordi han nÊgtede at lave propagandafilm. Da styret endelig fik instruktÞren knÊkkede, blev parret forenet i et kÊmpestort, iscenesat tvangsbryllup. Nu havde Kim Jong-Il fÄet genskabt stjerneparret, og kameraerne var klar til at rulle. De fÞlgende tre Är optog parret under tvang propagandafilm for diktaturet - blandt andet en kommunistisk genindspilning af Godzilla. Imens planlagde de i dybeste hemmelighed deres flugt fra verdens mest lukkede land.

Gennem omfattende research fortÊller Paul Fischer den vanvittige historie om Kim Jong-Ils spektakulÊre kidnapning. Som lÊser fÞlger man tÊt parret, der vÄgnede op til deres livs mareridt - og som sammen mÄtte planlÊgge en livsfarlig flugt.

Paul Fischer er dokumentarfilminstruktĂžr og journalist. Han har skrevet en rĂŠkke artikler om Nordkorea til bl.a. Los Angeles Times og New York Times. "Film, frygt og propaganda "er hans fĂžrste bog.

ANMELDERNE SKREV

"Det er en utrolig og medrivende historie, lige til et filmmanuskript (...) Igennem denne spÊndende og uhyggelige fortÊlling om to mennesker, der bliver kastebold i en politisk konflikt, fÄr man et helt enestÄende billede af det lukkede nordkoreanske samfund (...) Og man lÊgger ikke bogen vÊk, fÞr sidste side er vendt."

- 5 hjerter, Politiken

"Ny amerikansk bog folder hele den hysteriske historie ud - og den er en sand thriller (...) Paul Fischer beskriver det, sÄ lÊseren sidder med hjertet i halsen."

- Filmmagasinet Ekko