(18)

Frankenstein

ljudbok


I sorg over sin mors dÞd begraver den unge videnskabsmand Victor Frankenstein sig i et vanvittigt eksperiment og stykker et vÊsen sammen af kropsdele fra lig. Ved hjÊlp af lyn i natten gnistrer han liv i skabningen, men da han ser den Äbne sine dÞde Þjne, flygter han i rÊdsel, og det forladte vÊsen er overladt til sig selv, mens det vandrer rundt i verden i en desperat sÞgen efter venskab og forstÄelse. Overalt mÞder det afsky og frygt, og verdens afvisninger og dets egen ensomhed ender med at gÞre dets indre lige sÄ ondt og Êkelt som dets ydre.

"Frankenstein" er ikke bare en gruopvÊkkende og hjemsÞgende gyser. Det er ogsÄ historien om et vÊsen, der fÞdes med potentiale for det gode, men som en uforstÄende verden forvandler til et hÊvngerrigt monster, og om et skÊbnesvangert bÄnd mellem skaber og skabning, som ingen af dem formÄr at bryde.

Den engelske forfatter Mary Wollstonecraft Shelley (1797-1851) er bedst kendt for sin roman "Frankenstein" og sit Êgteskab med den store romantiske digter Percy Bysshe Shelley, som hun stak af med som 16-Ärig og levede sammen med frem til hans tragiske dÞd i 1822. Mary Shelley var kun 20 Är, da Frankenstein udkom anonymt, og mange antog, at det var hendes mand, der var den egentlige forfatter. Selvom Mary Shelley fortsatte med at skrive gennem hele sit liv, nÄede ingen af hendes vÊrker samme succes som "Frankenstein", og efter Shelleys dÞd ernÊrede hun sig hovedsageligt ved at udgive hans efterladte vÊrker.