(0)

Germanet

e-bok


«Un relat de supervivÚncia i d'amor narrat amb la força magnÚtica de l'oralitat.»

MARTA ORRIOLS

«El mĂłn podria ser millor si tots llegĂ­ssim la histĂČria de l'Ibrahima.»

JORDI EVOLE

«Aquesta Ă©s una gran histĂČria perquĂš parla d'una tragĂšdia que vivim cada dia. Per quĂš els governs miren sempre a una altra banda?»

MARIA DEL MAR BONET

Aquesta histĂČria comença aixĂ­: «Soc a Europa, perĂČ jo no volia venir a Europa». Ibrahima Balde va nĂ©ixer a Guinea, perĂČ va haver de marxar de casa seva per anar a buscar el seu germĂ  petit. El seu germanet. Ell no anava perseguint cap somni. Ho va deixar tot enrere per trobar la persona que mĂ©s estimava.

És impossible no plorar durant la lectura d'aquest llibre. PerĂČ no nomĂ©s per la cruesa d'aquesta odissea travessant fronteres, deserts i oceans. TambĂ©, i sobretot, per la manera com estĂ  explicada: amb una mirada ingĂšnua, castigada, arravatadament poĂštica i, al capdavall, Ășnica. La mirada de qui ha patit enormement i, tanmateix, tĂ© el poder de convertir el patiment en una cosa Ăștil. En una cosa plena, fins i tot, de bellesa.

Jo acostumava a seure al costat del meu germĂ  i li parlava, com ara et parlo a tu. Li parlava amb la boca i els ulls. D'aquesta manera, les paraules no cauen.

Abans dels escriptors estan les persones. Abans de les novel·les, les histĂČries. Abans de les impremtes i els llibres, les crĂČniques i els mites al voltant de la foguera.

Germanet Ă©s literatura viva, pel que tĂ© de vivencial i humĂ , perĂČ tambĂ© pel que tĂ© de popular i oral. La trobada entre l'Amets i l'Ibrahima no Ă©s nomĂ©s la trobada i la possibilitat de fruit entre dues persones sensibles. És, tambĂ©, la suma de dues cultures i de dues poĂštiques. Som com ens expliquem. La nostra cultura Ă©s, tambĂ©, com sentim el que vivim. Ells estaven destinats a trobar-se i a entendre's: per molt lluny que creixessin l'un de l'altre, eren a prop. D'aquesta trobada, d'aquesta conversa, d'aquesta oralitat, d'aquesta cultura popular feta sentiment, vida i paraula, neix aquest llibre i es forja, tambĂ©, la seva amistat.