(1)

Hun kom med diligencen : En familiesaga

e-bok


I 1870 ankommer den 18-Ärige Mathilde til staden for at sÞge lykken som koncertsangerinde. Det indre KÞbenhavn er oversvÞmmet af sangerindetempler og knejper af alle slags. Thildes start er ikke nem. Hun gifter sig, men Êgteskabet er trist og trÊlsomt. Efter en rutsjetur gennem underholdningsbranchen mÞder hun den store kÊrlighed og fÄr en sÞn, hovedpersonen, Viggo, en opvakt dreng der, efter en urolig start pÄ livet, har teatergriller i Ärerne. Med et teaterselskab drager han landet rundt og opnÄr endelig at fÄ en rolle, men mÄ slippe drÞmmen, da han forelsker sig i en pige, der Þnsker sig et ordentligt liv, med et arbejde de kan leve af. De gifter sig og fÄr en datter. Familien flytter til en lille fiskerby i omegnen, der er under forvandling, ikke mindst grundet tyskernes besÊttelse i 1940, en alvorlig tid med historiske begivenheder, der gÞr sammenholdet til en livsnÞdvendighed. Hun kom med diligencen er en familiesaga, der tegner et levende portrÊt at tiden og menneskene i perioden 1852-1953.

Uddrag af bogen

Drilleriet gjorde hende lidt ked af det, men takket vĂŠre hendes medfĂždte positive sind gik det hurtigt over.

VĂŠrre var det for den nye pige. Da det var tid til at Ă„bne gaver, tog fĂždselsdagsbarnet fat. Puk- og Susy-bĂžger samt nogle enkelte tokroner prydede efterhĂ„nden gavebordet, da hun gav sig til at Ă„bne den sidste pakke, gaven fra den nye pige, der viste sig at indeholde et fint sĂžlvarmbĂ„nd. Der blev helt stille i stuen, inden et ”nĂŠh og Ă„h” bredte sig, men sĂ„ var der en, der udbrĂžd:

”Ja, man ved jo nok, hvor der er nogen, der fĂ„r pengene fra.”

Giveren blev blodrÞd i hovedet, og tÄrerne brÞd frem i hendes Þjne. Nogle fik medlidenhed med hende og prÞvede at tale om noget andet, hun kunne jo ikke gÞre for rygtet om, at hendes far mÄske var en af de slubberter eller stikkere, som man kaldte dem, der angav folk til tyskerne og fik penge for det.

DesvĂŠrre viste det sig senere, at rygtet ikke blot var sladder, men viste sig at vĂŠre sandt.

Det blev starten pÄ den hede sommer.

Om forfatteren

Lizette Nielsen er opvokset i TaarbÊk. Kontoruddannet. SygehjÊlper pÄ Rigshospitalet og plejer i psykiatrien i sammenlagt 30 Är. Skrev sidelÞbende smÄting som klummer og artikler, bl.a. en i 1983 i Skalk om Valdemar den Stores datter Ingeborg, som senere dannede baggrund for den historiske roman Magt og Vilje (2012). Hun har ogsÄ udgivet romanen SÄrbare sjÊle (2015) og har bidraget til antologien Afbrydelser (2015).