(4)

Ingen vej tilbage

ljudbok och e-bok


"Nogle vender tilbage fra krigen som helte, andre frataget deres vĂŠrdighed. Tommi Kinnunens roman brĂŠnder sig fast i lĂŠserens bevidsthed og efterlader et varigt indtryk."

– Finlandia-prisens jury

ForĂ„ret 1945: Fem kronragede kvinder krydser den norsk-finske grĂŠnse. De er ’tyskertĂžser’ og har vĂŠret i norsk fangelejr, men nu, hvor krigen nĂŠrmer sig en afslutning, skal de tilbage til deres hjemland. De vandrer til fods gennem det krigshĂŠrgede Lapland, hvor befolkningens uvilje mod dem ulmer – for det, der blev tolereret under krigen, bliver nu betragtet som en forbrydelse.

Kvinderne taler ikke indbyrdes om, hvorfor de hver isÊr valgte at fÞlge de tyske tropper. Nogle gjorde det af frygt for sovjetterne, andre af kÊrlighed, mens andre igen nÊrede nationalsocialistiske sympatier. Men nu er kvinderne tavse. Tavse af skam og frygt for, hvad der venter dem derhjemme nu, hvor krigen er tabt, og de stod pÄ den forkerte side. Kan kvinderne finde trÞst og fÊllesskab hos hinanden? Og hvordan vender man hjem, nÄr man er uÞnsket?

Ingen vej tilbage er en rĂžrende og skrĂŠmmende skĂŠbnefortĂŠlling om mod og udholdenhed, krig og kĂŠrlighed, skam og fejlslagne drĂžmme. Romanen giver stemme til de kvinder, der valgte at holde med krigens tabere, og som konsekvens mistede alt.

Pressen skriver:

“Ingen vej tilbage er en tankevĂŠkkende ĂžjenĂ„bner af en roman. Bogens budskab er vigtigt og dens indlevelse dybt rĂžrende.”

— Avisen Savon Sanomat

”Kinnunens roman fik sĂ„ mange stĂŠrke fĂžlelser frem i mig, at tĂ„rerne vĂŠldede frem i mine Ăžjne. Ingen vej tilbage er en markant og rĂžrende roman.”

— Avisen Kaillissanomat

“Kinnunen fĂ„r alle sanser i spil: Man lugter de rygende ruiner og smager den tynde suppe, fĂžler kvindernes smerte, forfĂŠrdelse og glimt af hĂ„b 
 Det er den bedste finske hjemstavnsroman nogensinde.”

— Avisen Ilta Sanomat