(3)

Kirjastonhoitaja Topi Mullo

e-bok


Milla tuli tiskin eteen seisomaan.

- No mitÀ?

- Onko sulla Topi joku hÀtÀ?

- Ei. Miten niin?

- Olet sen nÀköinen. SiinÀ vaan istut niin kuin joku mullo. Semmonenkin kala on olemassa, tiesitkö?

Tiesin. Mullo, mullompi, mulloin. Olin Topi Mullo, kirjastonhoitaja Atlantiksen pohjasta. YmpÀrillÀ miljardi litraa vettÀ, valtamerilaivojen hylkyjÀ ja valtava paine. Mureenoita piilossa kivenkolojen alla, odottamassa virheliikettÀ tai vÀÀrÀÀ repliikkiÀ. Kun avasin suuni ja yritin puhua, sieltÀ tuli vain kuplia ja ihmiset hymyilivÀt kun heilutin eviÀni.

Mantereelta saaren pieneen kirjastoon kesÀtöihin pÀÀssyt Topi on hukassa pienen yhteisön ihmisten kanssa. Vakituinen kirjastonhoitaja Pauliina on lÀhtenyt viideksi viikoksi Uuteen Seelantiin. Ennen lÀhtöÀÀn hÀn on kirjoittanut Topille ohjeet, joissa ennakoi hÀmmÀstyttÀvÀllÀ selvÀnÀköisyydellÀ jokaisen eteen tulevan murheen.

Saaren ihmisissÀ on sekÀ ennakkoluuloisia kyrÀilijöitÀ ettÀ hurmaavia persoonia. Topin kesÀmopo lÀhtee keulimaan, kun ympÀrillÀ hÀÀrÀÀ sekÀ suloinen siivoojatyttö ettÀ teatteriseurueen taiteilija Nika. KesÀ ei taidakaan olla pelkkÀÀ kirjojen ja levyjen luettelointia ja jalkapallon potkimista.

Nuoren miehen mielenliikkeiden kuvaus on hulvattoman hauskaa luettavaa. VÀlillÀ tapahtumat pompsahtavat maagisen realismin puolelle, ja pohjimmiltaan kirjassa on traagisiakin sÀvyjÀ. Kirjastotyön kuvauksissa nÀkyy kirjoittajan kokemus alalta - vaikka vaistomaisesti sitÀ epÀilee, voiko informaatikon työ olla ihan tuommoista...