(44)

Krysa

ljudbok och e-bok


MitÀ jos koneoppimisen isÀ Frank Rosenblatt ei olisikaan kuollut vuonna 1971 veneonnettomuudessa, vaan Neuvostoliiton ydinsukellusvene olisi poiminut hÀnet turvaan ja vienyt salaiseen tukikohtaan kehittÀmÀÀn tekoÀlyÀ?

Rosenblattin kehittÀmÀn Krysan ansiosta Neuvostoliitosta on tullut maailman johtaja, mutta kun Krysa sammuu, sivilisaatio katoaa. Katastrofin aiheuttanut Pavel Dybenko pÀÀtyy syrjÀiseen erÀmaamökkiin Suomeen mukanaan atomivoimalla toimiva nukke. Jokainen ihminen, jonka Dybenko on koskaan tuntenut, on kuollut. HÀn on tietÀÀkseen ainoa, joka tietÀÀ tarkalleen, miksi niin kÀvi.

Krysa on huima ajatusleikki siitÀ, miten pienestÀ maailmanjÀrjestys voi olla kiinni, mutta kertoo loppujen lopuksi enemmÀn meidÀn ajastamme kuin vaihtoehtoisesta todellisuudesta.

"Krysa on mykistÀvÀ mestariteos, joka saa paatuneenkin lukijan rakastumaan kirjoihin uudelleen ja kirjailijakollegan miettimÀÀn uranvaihdosta."

– Kirjailija Tuomas Lius

”On mahdollista, ettĂ€ joku vielĂ€ joskus löytÀÀ tiensĂ€ tĂ€lle syrjĂ€iselle majalle. HĂ€n löytÀÀ tÀÀltĂ€ sen, mitĂ€ minusta on jĂ€ljellĂ€, sekĂ€ sinut. Olen varma, ettĂ€ sinussa riittÀÀ silloin vielĂ€ virtaa. Kukaties löytĂ€jĂ€llĂ€ on riittĂ€vĂ€sti Ă€lliĂ€, kĂ€rsivĂ€llisyyttĂ€ ja tuuria kaivaakseen sinusta sen, mitĂ€ ikinĂ€ olet elektronisiin sisuksiisi taltioinut. Haluaisinpa todella kuulla, minkĂ€laisen tarinan hĂ€n kaikesta tĂ€stĂ€ kasaan kursii.

MinĂ€ olen viimeinen ja ainoa, joka tietÀÀ, miten tĂ€mĂ€ tapahtui. Kerron sen nyt sinulle.”

Krysa on Sami Tissarin (s. 1971) esikoisromaani. Tissari on pohjoiskarjalainen metsuri, filosofi ja vapaa-ajattelija, joka jÀisen puun juureen polvistuessaan miettii kvanttiteorian suhdetta todellisuuteen.