(0)

Kulturelle og historiske tidsbilleder. Barndoms- og ungdomserindringer

e-bok


"SĂ„vel brud som brudgom var fĂždt i Ă„ret 1805. Siden 1826 havde de med morfaders billigelse vĂŠret hemmeligt forlovede. Ingen havde bedre end han, der kendte fader fra ung og tilmed som sine sĂžnners ven, haft lejlighed til at lĂŠgge mĂŠrke til faders ĂŠresfĂžlelse, pligtbegreb, energi og arbejdsdygtighed; egenskaber, der, da farfader dĂžde pludselig i 1829 – farmoder var dĂžd 1824 kun 37 Ă„r gammel – end tydeligere trĂ„dte frem, i hvorvel fader, der var den ĂŠldste af sine sĂžskende, endnu ikke var fuldt myndig."

Elfride Fibiger deler ud af fortÊllinger fra sin families historie og sine egne minder fra sin ungdom og barndom. Familieliv, kÊrlighed, rejser og Þnsket om at hjÊlpe andre mennesker er en del af forfatterens fortÊllinger. Bogen giver bÄde et personligt indblik i forfatterens liv, men er samtidig et interessant billede af livet i Danmark i 1800-tallet blandt det bedre borgerskab. Den udkom fÞrste gang i 1904.

Elfride Fibiger (1832-1911) var dansk forfatter og filantrop. Hun skrev bÄde romaner og fagbÞger om sygepleje, som hun havde erfaring med i kraft af sit arbejde for sin mand, der var lÊge. Efter sin mands dÞd tjente hun penge pÄ at skrive romaner og hÄndbÞger om blandt andet sygepleje og husarbejde. Mange af Elfride Fibigers bÞger kredser om kvinders vilkÄr, ligesom "Tidsskrift for kvinder i de tre nordiske lande", som hun udgav i Ärene 1882-84, fokuserede pÄ at fremme kvinders og familiers vilkÄr - dog ud fra tanken om at kvindens plads var i hjemmet.