(1)

Lady Almina og virkelighedens Downton Abbey

ljudbok och e-bok


Den populÊre tv-serie Downton Abbey er optaget pÄ Highclere Castle, der ligger ca. 100 km vest for London. I 1895 blev virkelighedens Lady Almina gift med den gÊldsplagede femte Lord Carnarvon, der residerede pÄ Highclere Castle. Hun var eneste datter af den hovedrige Baron Albert de Rothschild, og hendes enorme medgift sikrede slottet og familien i flere generationer frem.

I bogen beskriver den nuvĂŠrende Grevinde af Carnarvon Lady Alminas aristokratiske liv i ubegribelig rigdom. Vi er med til debutantbal pĂ„ Buckingham Palace, til royale kroninger og begravelser, og vi fĂžlger livet downstairs hos virkelighedens Mr. Carson og de ikke mindre end 80 tjenestefolk pĂ„ slottet. Som i tv-serien blev slottet ogsĂ„ i virkeligheden omdannet til hospital under FĂžrste Verdenskrig, og vi kommer tĂŠt pĂ„ soldaternes liv – og dĂžd – i den krig, der forandrede aristokratiet, England og verden for altid.

Virkelighedens Lord Carnarvon nĂŠrede en dyb interesse for oldtidens Egypten og besĂžgte landet adskillige gange. Han sponsorerede gennem mere end 15 Ă„r sin gode ven, den berĂžmte egyptolog og arkĂŠolog Howard Carter, og sammen udgravede de i 1922 Tutankhamons grav – en bedrift, der sikrede dem begge en plads i verdenshistorien.