(0)

Mit navn er Nillikum

ljudbok och e-bok


Niels Helweg-Larsen fortĂŠller i denne overraskende og vittige erindringsbog en kĂžbenhavnerdrengs historie. Hans elegante og lunerige pen fremtryller en perlerĂŠkke af fint pointerede skildringer af "det bedste borgerskab"s facade og bagside og hans lystige beretning om, hvordan borgerbĂžrnene under FĂžrste Verdenskrig og i 1920’erne blev bibragt dyd og gode sĂŠder, vil pĂ„kalde lĂŠserens forstĂ„ende munterhed. LigesĂ„ vil hans – i nogen grad rehabiliterende – skildringer af Metropolitanskolens lĂŠrergalleri, hans fĂžrste forsĂžg med erhvervslivets glĂŠder og genvordigheder og hans indledende eksperimenter med det modsatte kĂžn, lokke smilet frem.

Men den lette tone brydes jÊvnligt af bevÊgende, rent ud poetiske passager, nÄr talen eksempelvis falder pÄ sommerparadiset i SydsjÊlland eller ekskursioner til Arild, Slettestrand og Skagen.

Dog er "Mit navn er Nillikum" fĂžrst og fremmest en frydefuld lystvandring i barndommens have, og ingen vil fortryde at ledsage Niels Helweg-Larsen til fjerne egne og lykkelige tider, som mange vil nikke genkende til og andre bemĂŠrke med forbavselse og undren.

Niels Johan Helweg-Larsen (1911-2008) var en dansk forlÊgger, forlagsboghandler og forfatter, der i hÞj grad satte sit prÊg pÄ det tyvende Ärhundredes danske bogmarked med sit arbejde for nogle af de stÞrste danske forlag Gad, HÞst & SÞn samt Thaning & Appel, som han overtog i 1937, og som forblev pÄ hans hÊnder i 40 Är. Niels Helweg-Larsen har skrevet en lang rÊkke erindringsbÞger samt biografier.


UpplÀsare: JÞrgen Weel
LĂ€ngd: