(26)

Miten kohdata kuolema

ljudbok och e-bok


Tieto vÀhentÀÀ kuolemanpelkoa

Miten kohdata kuolema kertoo kÀytÀnnönlÀheisesti, mitÀ on odotettavissa, kun ihminen sairastuu parantumattomaan sairauteen.

Kuolema koskettaa vuosittain yli 50 000 suomalaista ja heidÀn lÀheisiÀÀn. TÀmÀ kirja kertoo kÀytÀnnönlÀheisesti, mitÀ on odotettavissa, kun ihminen sairastuu parantumattomaan sairauteen. Miten vakavat sairaudet etenevÀt ja mitÀ tapahtuu, kun parantamiseen tÀhtÀÀvÀt hoidot lopetetaan? Milloin ja miksi siirrytÀÀn saattohoitoon? Kuinka kuolevan fyysisiÀ oireita, kuten kipua, lievitetÀÀn? Miten kuolevaa ja hÀnen lÀheisiÀÀn tuetaan henkisesti? Kuinka lÀheisensÀ hoitoon voi osallistua? Millaisia asioita omaisten hoidettavaksi tulee kuoleman jÀlkeen? Kauanko suru kestÀÀ?

Kysymyksiin vastaavat kokeneet asiantuntijat. Vastaajina ovat muun muassa syöpÀlÀÀkÀri, keuhkolÀÀkÀri, anestesiologi, geriatri ja saattohoitolÀÀkÀri sekÀ sairaanhoitaja, sairaalapappi ja sosiaalityöntekijÀ. Kirjassa kuullaan myös henkilökohtaiset kertomukset saattohoitoon siirtymisestÀ ja oman vanhemman saattamisesta.

Kirja antaa runsaasti hyödyllistÀ tietoa ja konkreettisia neuvoja niille, joiden lÀheinen on sairastunut parantumattomaan, etenevÀÀn sairauteen. Kirja vinkkaa myös luotettavista lisÀtiedon lÀhteistÀ.

Toimittaja, medianomi Jaana Ahlblad (s. 1969) on kirjoittanut lÀÀketieteen ja terveydenhuollon aiheista muun muassa Mediuutisiin ja LÀÀkÀrilehteen, jossa työskenteli useita vuosia toimittajana ja uutispÀÀllikkönÀ ennen vapaaksi toimittajaksi ryhtymistÀ. Ajatus kuolemakirjasta syntyi havainnosta, ettÀ elÀmÀn loppuun liittyvistÀ kÀytÀnnön asioista ei juuri puhuta, vaikka ne koskettavat meitÀ kaikkia.


UpplÀsare: Ursula Salo
LĂ€ngd: