(0)

Mozarts operaer : En guide

e-bok


"Jeg skal blot hÞre tale om en opera, jeg skal blot vÊre i teatret, hÞre stemmerne - Äh, sÄ er jeg allerede helt ude af mig selv." Ordene stammer fra den unge Wolfgang Amadeus Mozart. Den Þstrigske vidunderkomponist skrev sin fÞrste opera som 11-Ärig i 1767 og fortsatte hele sit liv. 17 stykker blev det til samt et par ufÊrdige af slagsen.

VÊrkerne overgÄr alt i Mozarts samtid, og de er en Äbenbaring inden for operagenren. Tilskuerne mÞder i Mozarts operaer for fÞrste gang ikke bare utrovÊrdige papfigurer, men mennesker af kÞd og blod. Deres komplekse fÞlelsesliv tilsat enestÄende musik berÞrte - og fortsÊtter med at berÞre - alle som én. I "Figaros bryllup" bliver vi smittede af kÊrlighedslykken, nÄr grevinden tilgiver greven, og parrene forenes. I "Don Giovanni" fÞlger vi gysende kynikerens erotiske slingrekurs til helvede. Og i "TrylleflÞjten" bliver vi sammen med prinsen forelskede i Pamina og er helt pÄ bÞlgelÊngde med den vittige Papageno.

"Mozarts operaer. En guide" dykker ned i Mozarts mest berÞmte operaer. Fra "Idomeneo" og "BortfÞrelsen fra Seraillet" til "Figaros bryllup", "Don Giovanni", "CosÏ fan tutte" og "TrylleflÞjten". Men den gennemgÄr ogsÄ de mere ukendte og ufÊrdige operaer fra Mozarts hÄnd. Tilsammen giver det den musikinteresserede lÊser en bÄde let og detaljeret indgang til handlingen og musikken i nogle af de mest elskede vÊrker i hele musikhistorien. Bogens forfatter, musikhistorikeren Leif V.S. Balthzersen, bliver med denne bog den ideelle guide, uanset om rejsen ind i Mozarts medrivende univers begynder i sofaen derhjemme eller i et af operahusenes mange sÊder.