(21)

Odysseen

ljudbok och e-bok


I Bent Hallers genfortolkning af en af verdenslitteraturens stĂžrste vĂŠrker, Homers "Odysseen", fĂžlger vi den grĂŠske helt Odysseus pĂ„ hans lange rejse hjem fra krigen i Troja. Der er nu gĂ„et 20 Ă„r siden krigen om den skĂžnne Helene, og hjemme pĂ„ Ăžen Ithaka sidder Odysseus’ kone Penelope og spejder efter sin mand. Hun er belejret af bejlere, som alle hĂ„ber, at de ved et giftemĂ„l med dronningen, kan overtage kongemagten pĂ„ Ithaka, men Penelope elsker stadig sin mand og har ikke opgivet hĂ„bet om at se ham igen. Odysseus’ unge sĂžn Telemakos fĂ„r besĂžg af krigergudinden Athene i forklĂŠdning. Athene, der har et blĂždt punkt for krigerkongen Odysseus, fortĂŠller Telemakos, at Odysseus stadig er i live og lover at hjĂŠlpe den unge mand.

Odysseus har i syv Är vÊret taget til fange af den skÞnne nymfe Kalypso, men Athene beordrer Kalypso at frigive manden. Hendes list bliver dog opdaget af havguden Poseidon, der har svoret hÊvn over Odysseus, fordi denne blindede hans sÞn, kyklopen Polyfemos, og Odysseus mÄ nu kÊmpe en brav kamp mod bÄde guder og mennesker for at komme hjem til sin elskede Penelope og deres sÞn, inden det er for sent.

Bent Haller (f. 1946) er en dansk forfatter og billedkunstner. som debuterede i 1976 med romanen "Katamaranen", der handlede om en gruppe bÞrns opvÊkst i et socialt boligbyggeri. Selvom han har skrevet bÞger for voksne, er han dog mest kendt for sin bÞrne- og ungdomsbÞger som "BlÄfolket" (1986), "Fuglekrigen i KanÞfleskoven" (1990), "Silke" (1991) og "Kaskelotternes sang" (1983), der er hans til dato mest berÞmte bog. Haller har vundet flere priser for sine romaner, deriblandt Kulturministeriets BÞrnebogspris i 1978 og Nordisk BÞrnebogspris i 2000.