(25)

Ohut, hauska kirja

e-bok


Voiko peruskoulun suorittaa lukematta ainuttakaan kaunokirjaa? Sankarimme Ekku NÀrvÀnen ja Iiro-Matias Andersson ovat lÀhellÀ onnistumista. Nakki kuitenkin napsahtaa juuri, kun kaiken piti olla valmiina pÀÀstötodistusta ja kunnon kekkereitÀ varten. Pakon edessÀ hÀtiin löytyy sopiva teos: Ohut hauska kirja. Se kuitenkin loistaa poissaolollaan jopa kirjastosta. Kadonnutta kirjaa metsÀstÀvien ysiluokkalaisten viimeisestÀ kouluviikosta kehkeytyy hullunmylly, jossa peltikatto laulaa, korit kilisevÀt ja kondomit katoavat. TyttöystÀvÀ tykkÀÀ kyttyrÀÀ ja siskon poikakaveri tekee yllÀttÀvÀn koukkauksen luonnon helmaan. Mutta se kirja, se on löydettÀvÀ, maksoi mitÀ maksoi.

Ohut hauska kirja on ohut hauska kirja, ainutkertaisen nuoruuden ja kevÀÀn kiitoradan ylistys. Topelius-palkittu kirjailija on jÀlleen omimmalla alueellaan.

Lahtelainen Kalle Veirto on toimittaja, nykyisin vapaa kirjailija, joka on noussut nuorten lukijoiden suosioon etenkin EtsivÀtoimisto Henkka & Kivimutka-, Kivimutka- ja SÀhlymestarit-sarjoillaan. HÀn sai Topelius-palkinnon vuonna 2015 nuortenromaanillaan SÀbÀtalvi.