(0)

Pelitaiteen manifesti

e-bok


Miksi Dark Souls vetÀÀ puoleensa miljoonia pelaajia? Miten Grand Theft Auto koettelee moraalia? MitÀ pelit kertovat meille maailmasta?

Digitaalisia pelejÀ kritisoidaan viihteellisyydestÀ ja kaupallisuudesta, mutta niillÀ on oma vahva taiteellinen ulottuvuutensa. Pelaaja itkee, nauraa, suuttuu ja liikuttuu tehdessÀÀn valintoja pelin mikrokosmoksessa. Parhaimmillaan pelit saavat pelaajan myös kyseenalaistamaan, kysymÀÀn ja ottamaan kantaa.

Pelitaiteen manifesti esittelee pelien maailmaa mukaansatempaavasti mutta astetta syvÀllisemmin, ravistellen vallitsevia asenteita. Teos pohtii pelien asemaa seitsemÀn vanhemman taiteen perillisenÀ. Kirjallisuus, teatteri, kuvanveisto, maalaustaide, musiikki, arkkitehtuuri ja elokuva yhdistyvÀt peleissÀ uudeksi taiteen muodoksi, jossa kokemus ja merkitykset syntyvÀt oman toiminnan myötÀ. Miksi tÀtÀ pelien ominta voimavaraa ei ole kehitetty tÀyteen mittaan?

Vastausta etsittÀessÀ kuljetaan Pongin ja Tetriksen yksinkertaisesta kauneudesta Civilizationin strategiallisuuteen ja merkkiteos Witcherin monisÀvyiseen kerrontaan. Teos avaa pelien maailmaa runsailla digitaalisten pelien historiasta poimituilla esimerkeillÀ. Se sopii innoittajaksi niin pelaajille ja pelinkehittÀjille kuin kaikille kulttuurista ja taiteesta kiinnostuneille.