(0)

Rapport fra et kvindeunivers 1945-2015

e-bok


Bogen er et generationsportrÊt baseret pÄ selvoplevede tids- og stedsbestemte begivenheder suppleret med subjektive kommentarer til tiden og forfatterens egen udviklingshistorie. Erindringerne strÊkker sig over 70 Är fra forfatterens fÞdsel i 1945 til pensionistlivet i 2015.

Der indledes med et tilbageblik pĂ„ Anden Verdenskrig og farfaren Eigil Thune Jacobsens rolle som justitsminister i perioden 1941-43. De resterende kapitler omhandler forfatterens engagement i ungdomsoprĂžret, rĂždstrĂžmpebevĂŠgelsen, protestbevĂŠgelsen imod Vietnamkrigen og livet pĂ„ Ăž-lejr og i kollektiv. Alt dette prĂŠger stadig hendes liv i relation til konstruktive, kritiske blik pĂ„ aktuelle samfundsforhold. Hun har oplevet tidens hĂžjdepunkter og er taknemmelig for at have vĂŠret ung i 60’erne og 70’erne, men hun har ogsĂ„ haft personlige skuffelser og barske oplevelser som gift med en vietnamveteran og udsendt rĂ„dgiver til Nicaragua. Erindringerne omhandler desuden fortĂŠllinger om barndom, ungdom, karriere, arbejdsliv samt jagten efter kĂŠrlighed.

Uddrag af bogen

Der findes ikke et hjem i Danmark, hvor man ikke kender til RÞdstrÞmperne, som har sat vigtige og konkrete fodaftryk pÄ ligeret mellem mÊnd og kvinder og pÄ frigÞrelse fra Þkonomisk, politisk og social undertrykkelse. Hvis vi var rabiate i 70Žerne, sÄ var det fordi vores oprÞr skete i en tid, hvor vi var nÞdt til at tÊnke kreativt og gennemfÞre aktioner for overhovedet at blive hÞrt i et stÊrkt mandsdomineret samfund. Vi opnÄede frihed til at vÊlge uddannelse, karriere, arbejde, familieform, boform, seksualpartner, bÞrn mv. Litteratur, kunst, musik og forskning udÞvet af kvinder blev anerkendt, og ingen med respekt for sig selv vil i dag hÊvde, at kvinder ikke er en vigtig og betydningsfuld del af samfundslivet. Selvom det stadig kniber med en ligelig fordeling af kvinder og mÊnd i bestyrelser, som professorer og folketingsmedlemmer, sÄ fik vi den fÞrste kvindelige statsminister i 2011.

Om forfatteren

Eva Marianne Thune Jacobsen f. 1945. Fysioterapeut, mag.art. kultursociolog, ph.d. i sundhedsvidenskab. Tidligere redaktĂžr af fagbladet Danske Fysioterapeuter, seniorforsker i Dansk Sygehus Institut, sundhedskonsulent i Folkesundhed KĂžbenhavn, strategisk sundhedskonsulent i HelsingĂžr Kommune. Aktiv i studenteroprĂžret, rĂždstrĂžmpebevĂŠgelsen, kollektivbevĂŠgelsen, Ăž-lejr-bevĂŠgelsen og teatergruppen DRAMATEN. Forfatter til DSI-rapporter, teaterstykket VORES FAR og medforfatter til Enhedslistens sundhedspolitiske program.