(186)

Vitutuksen voima: Suomalaisen katkeruuden historia

ljudbok och e-bok


Ilkikurinen lÀpileikkaus yli 100-vuotiaan Suomi-ÀmmÀn katkeransuloisesta kehityksestÀ ja vittumaisesta mielenmaisemasta.

Suomen hauskimman historiantutkijan Timo J. Tuikan kirjan luettuasi tiedÀt, miksi Suomen itsenÀisyys kÀynnistyi kansanmurhalla, kuinka Kollaa kesti jÀttilÀisvitutuksen voimalla, miten maa jÀlleenrakennettiin ÀrrÀpÀitÀ viljelemÀllÀ, miten maamme politiikasta muodostui sosiopaattien kostonkierre ja miksi kuvanveistÀjÀ Eila Hiltunen itki katkerasti Sibelius-monumentin paljastusjuhlassa.

Maailman onnellisimmaksi rankatussa maassamme vannotaan nyt positiivisuuden nimiin. Kehuyhteiskunnassamme lasten kaameimmatkin piirrostuhrut ovat laatutaidetta ja aikuisten puolimaratonin lĂ€pilöntystely palkitaan maratonin pituisilla peukkuriveillĂ€. Jopa kestĂ€vyysurheilijat lĂ€htevĂ€t olympiakisoihin ”ilon kautta” tai ”nauttimaan”.

Paavo Nurmi ei vuollut kultaa ja kunniaa ilon kautta, eikÀ talvisotaan hiihdetty nauttimaan. Suomi juostiin, painittiin ja sodittiin maailmankartalle perÀsuoli pitkÀllÀ, kieli vyön alla ja veren maku suussa. Katkeruuden historia muistuttaakin nykyihmistÀ siitÀ, kuinka merkittÀvÀssÀ roolissa katkeruus, kauna, viha ja 100-prosenttinen vitutus ovat olleet maassamme sisÀllissodan veripeijaisista 2000-luvun vihapuheeseen.

Kirjassa tutustutaan myös kymmeniin katkeruuden lentopetrolilla liitÀneisiin urheilijoihin, taiteilijoihin ja poliitikkoihin Eino Leinosta Matti NykÀseen, Veikko Vennamosta Spede Pasaseen ja Eeva Joenpellosta C. G. Mannerheimiin.


UpplÀsare: Pertti Koivula
LĂ€ngd: