(15)

Vuori, joka juoksi

ljudbok och e-bok


Villi ja viisas lastenkirja.

Olipa kerran nuori vuori, joka kyllÀstyi seisomaan paikallaan. Se pÀÀtti kasvattaa jalat ja lÀhteÀ tutkimaan maailmaa.

”Voiko noilla tosiaan kĂ€vellĂ€?” yksi keskikokoinen vuori kysyi. ”MinĂ€ en kĂ€vele, vaan juoksen”, vuori vastasi tyytyvĂ€isenĂ€. Hujauksessa vuori siirtyi paikasta toiseen. Matkan varrella se kohtasi hevosia ja lunneja ja ihmisiĂ€, jotka tarvitsivat turvaa ja nĂ€köalaa elĂ€mÀÀnsĂ€. Seikkailujen myötĂ€ vuori löysi monta paikkaa ja monta tehtĂ€vÀÀ maailmassa.

Voisi luulla, ettÀ tuollainen juokseva vuori herÀttÀisi ihmetystÀ. Mutta ihmiset nÀkevÀt hyvin harvoin sellaista, mihin eivÀt usko.

Vilja-Tuulia Huotarisen kirjoittama ja Anna Emilia Laitisen kuvittama lastenkirja on villi ja viisas.

Vilja-Tuulia Huotariselta on julkaistu runoja ja proosaa. Satu ”Vuoresta, joka juoksi” sai alkunsa Islannissa, joka on sekĂ€ Vilja-Tuulialle ettĂ€ kirjan kuvittajalle Anna Emilialle tĂ€rkeĂ€ unelmien saari. Vilja-Tuulian teokset ovat voittaneet useita palkintoja, mm. Anni Swan -mitalin vuonna 2015 ja Lasten ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon vuonna 2011, ja hĂ€nen kirjojaan on kÀÀnnetty ruotsiksi, tanskaksi ja tĆĄekiksi.

Anna Emilia Laitinen on Tampereella asuva kuvittaja. HÀnen luontoaiheisia vesivÀrikuvituksiaan on julkaistu ympÀri maailman. Vuori, joka juoksi on hÀnen kuudes kuvittamansa lastenkirja. Kirjan maisemat Anna Emilia on noukkinut pÀÀosin Islannista. ErÀÀnÀ marraskuuna ReykjavíkissÀ taideresidenssissÀ ollessaan Anna Emilia maalasi vesivÀripaperilleen lÀheisen kauniin, vanhan, metsÀnvihreÀn talon. Myöhemmin kÀvi ilmi, ettÀ Vilja-Tuulia asuu siinÀ talossa Islannissa ollessaan. Kirjan luonnoksia on piirretty Islannin Fagradalsfjall-tulivuorenpurkauksen aikaan, oranssin laavan pulppuamista ruudulta vÀlillÀ ihaillen.