(643)

Kolme sisarta

lydbog & e-bog


TÀmÀ on Cibin, Magdan ja Livian tarina. Se sÀrkee sydÀmesi, mutta heidÀn rohkeutensa ja rakkautensa tÀyttÀvÀt sinut toivolla.

PikkutyttöinĂ€ Cibi, Magda ja Livia lupasivat isĂ€lleen pysyĂ€ aina yhdessĂ€, tapahtui mitĂ€ hyvĂ€nsĂ€. Kun vuosia myöhemmin natsit lĂ€hettivĂ€t 15-vuotiaan Livian Auschwitziin, 19-vuotias Cibi seurasi pikkusiskoaan kuolemanleirille suojellakseen hĂ€ntĂ€ – tai kohdatakseen kuoleman hĂ€nen kanssaan.

Natsien noutaessa juutalaisvÀestöÀ leireille sisarkolmikon keskimmÀinen, Magda, onnistui pakoilemaan jonkin aikaa piileskellen perheen naapurin vintillÀ ja lÀheisessÀ metsÀssÀ. Lopulta myös hÀnet otettiin kiinni ja vietiin Auschwitziin. Kun sisaret olivat jÀlleen yhdessÀ, he lupasivat toisilleen: he selviÀisivÀt tÀstÀ elossa.

Miljoonia kappaleita myyneiden Auschwitzin tatuoijan ja Cilkan tarinan kirjoittajan Heather Morrisin koskettava ja voimakas uutuusromaani perustuu kolmen siskoksen tositarinaan selviytymisestÀ Auschwitzista ja kuolemanmarssista.

Uudessa-Seelannissa syntynyt Heather Morris on poikkeuksellisen menestynyt kirjailija, jonka intohimona ovat tarinat selviytymisestĂ€, sisukkuudesta ja toivosta. TyöskennellessÀÀn vuonna 2003 suuressa melbournelaisessa sairaalassa Heather tutustui iĂ€kkÀÀseen herraan, jolla ”saattaisi olla kertomisen arvoinen tarina”. Mies oli Lale Sokolov, ja tapaaminen muutti molempien elĂ€mĂ€n. Heatherin romaani Auschwitzin tatuoija pohjautuu Lalen elĂ€mĂ€ntarinaan, ja sitĂ€ sekĂ€ Cilkan tarinaa on myyty yli kahdeksan miljoonaa kappaletta. Vuonna 2020 Heather Morris julkaisi teoksen Tarinoita toivosta, jossa hĂ€n kertoo omasta tiestÀÀn Lale Sokolovin elĂ€mĂ€ntarinan kirjoittajaksi.

”Olin EtelĂ€-Afrikassa kirjani PR-kiertueella, kun tyttĂ€reni otti yhteyttĂ€ ja kertoi saaneensa sĂ€hköpostia erÀÀltĂ€ pariskunnalta. Mies oli matkustanut Livia-Ă€itinsĂ€ luo Israeliin ja vienyt hĂ€nelle tuliaisiksi Auschwitzin tatuoijan, koska Ă€iti ja tĂ€mĂ€n sisaret olivat holokaustin selviytyjiĂ€. Heti kirjan nĂ€htyÀÀn Livia sanoi: ’SiinĂ€ on varmaan Lalen ja Gitan tarina. MinĂ€ olin Birkenaussa yhtaikaa heidĂ€n kanssaan – ja Gita ja minĂ€ kĂ€vimme samaa koulua.’ SĂ€hköpostiviestin lĂ€hettĂ€jĂ€ Oded Ravek kysyi, voisinko tulla Israeliin tapaamaan Liviaa ja hĂ€nen Magda-siskoaan. Cibi, siskoksista vanhin, ei surullista kyllĂ€ ole enÀÀ elossa. MitĂ€ siinĂ€ saattoi tehdĂ€? Nousin koneeseen, lensin Tel Aviviin, tapasin Livian ja Magdan ja sain kuulla heidĂ€n uskomattoman elĂ€mĂ€ntarinansa.” – Heather Morris


FortĂŠller: Markus Niemi
Varighed: