(67)

Yhdysvaltain alkuaika

lydbog & e-bog


SyksyllÀ 1862 Abraham Lincoln vieraili unionin sotilasleirillÀ Sharpsburgissa Marylandissa. HÀnet oli kaksi vuotta aiemmin valittu Yhdysvaltain 16. presidentiksi, ja nyt riehui sisÀllissota. Kiista oikeudesta pitÀÀ orjia oli kytenyt pitkÀÀn pohjois- ja etelÀvaltioiden vÀlillÀ, ja Lincolnin noustua presidentiksi se puhkesi avoimeksi sodaksi. EtelÀvaltiot vetÀytyivÀt unionista, mutta pohjoisvaltiot puolustivat unionin arvovaltaa.

SisÀllissota oli yksi monista koettelemuksista, joita nuori kansakunta joutui selvittÀmÀÀn. Lincoln ei kannattanut sotaa, mutta demokratiassa ei voitu sallia vÀhemmistön kapinaa. EtelÀvaltiot oli pantava kuriin. Orjien vapautus ei siis alussa ollut sodan pÀÀtavoite. Lincolnin puheessa Gettysburgissa vuonna 1863 orja-asia tuli kuitenkin selvÀksi. Puheessaan presidentti lainasi Yhdysvaltain itsenÀisyysjulistusta, jonka mukaan kaikki ovat syntyneet samanarvoisiksi. Se koski kaikkia, ihonvÀristÀ riippumatta.

Maailman historia vie sinut henkeĂ€salpaavalle matkalle menneisyyteen. Nauti historian suurista tapahtumista ja palaa ajassa taaksepĂ€in – takaisin toisen maailmansodan eturintamaan, viikinkien ryöstöretkiin ja jumalia palvovien egyptilĂ€isten pariin. Maailman historia tarjoaa upeita artikkeleita jĂ€nnittĂ€vistĂ€ ja dramaattisista menneisyyden tapahtumista.


FortĂŠller: Panu Vauhkonen
Varighed: