(0)

Essayer. Bok 1

E-book


Michel de Montaigne (15331592) betraktas som en av renĂ€ssansens viktigaste filosofer. Han föddes i en familj bestĂ„ende av jurister och handelsmĂ€n, och kom som vuxen att tjĂ€nstgöra vid domstolen i Bordeaux. 1580 utkom den första versionen av Essayer, som författats efter att Montaigne dragit sig tillbaka. Återstoden av livet spenderade han i sitt bibliotek, dĂ€r texter ska ha fötts fram som »chimĂ€rer och inbillade monster«.

Verkets skepticism, Àrlighet och eklektiska spÀnnvidd har kommit att inspirera generationer av tÀnkare, frÄn René Descartes till Isaac Asimov. Jan Stolpes lovordade översÀttning av Montaignes Essayer utgÄr frÄn 1595 Ärs manuskript, som redigerades av Montaignes »andliga dotter«, Marie de Gournay, som Àven författade en tidig text om kvinnors rÀttigheter.

Omslaget till Essayer Bok I Àr hÀmtat frÄn Salvador Dalís surrealistiska utgÄva av Essayer , som publicerades av förlaget Doubleday 1947. Dalís Essayer trycktes i 1000 exemplar, och betraktas idag som en raritet. Omslagsbilden hÀmtar sitt namn frÄn kapitlet Att filosofera Àr att lÀra sig dö, dÀr Montaigne skriver:

»MÄlet för vÄr fÀrd Àr döden, den Àr det oundvikliga riktmÀrket: om döden skrÀmmer oss, hur kan vi dÄ ta ett enda steg framÄt utan att bÀva?«