(0)

Mit land - dit land

E-book


”’Kunne frĂžken Gertrud give sin ungdom for at pleje en svagelig, ikke alt for medgĂžrlig mor, kunne byen vel ogsĂ„ til gengĂŠld give hende et enevĂŠrelse at dĂž i.’”

SÄdan siger overlÊgen, da han mÄ indlÊgge den midaldrende frÞken Gertrud, efter hun har viet hele sit liv til at passe sin syge mor. Alle kender hende pÄ hendes deforme skulder, som er blevet vredet helt skÊv af hendes mors vÊgt, nÄr de sammen har gÄet op og ned ad gaden hver evig eneste dag. Nu ligger den halvgamle pige pÄ det vÊrelse, hvor der er allermest sol, efter at hun har tilbragt det meste af sit liv i halvmÞrke stuer med morens brok og stÞnnen som eneste selskab. Hun ser nu tilbage pÄ sit liv, pÄ de valg, hun traf, og dem, der blev truffet for hende.

I novellesamlingen ”Mit land – dit land” beskriver Charlotte Eilersgaard den undertrykkelse og det stigma, som halvgamle ugifte kvinder levede med i starten af det tyvende Ă„rhundrede. Bogen udkom fĂžrste gang i 1915.

Charlotte Eilersgaard (1858-1922) var en dansk forfatter, der skrev en lang rÊkke romaner, noveller og skuespil. Hendes bÞger opnÄede stor popularitet i hendes samtid, og flere af hendes skuespil blev opfÞrt pÄ Dagmar Teatret i KÞbenhavn og pÄ forskellige provinsteatre. Charlotte Eilersgaard var aktiv i kvindebevÊgelsen, og mange af hendes bÞger handler om kvinder og pigers liv og vilkÄr i det danske samfund.