"I et kort øjeblik overvejede jeg at ændre planer, hvis hun selv skulle til Wien. Hun havde en på én gang reserveret og magnetisk udstråling, som trak i min lyst til at lære hende at kende. Den var ifølge sagens natur ikke erotisk. Eller var den?! Havde netop denne øjenbrynseffekt og det asymmetriske smil, som hun år tilbage havde kunnet forvandle til ild rettet mod millioner kloden rundt, blot eksisteret på nitratfilm? Eller var de tidløse, uudslukkelige træk, der ligesom laserstrålerne ifølge nyeste forskning bevarer alt, der har haft eksistens."
Ib Rehné fortæller om et enestående møde med et af stumfilmens største sexsymboler, Asta Nielsen, på et nattog tværs gennem Europa kort efter Anden Verdenskrig. Han fortæller ikke blot om den midaldrende kvinde, der pludselig sidder foran ham i kupéen og tryllebinder ham med sit blik, men også om Asta Nielsens betydning for dansk kulturarv, for filmens spæde begyndelse og for de mange mennesker, som er vokset op med at se hende på det store lærred. Bogen blev oprindeligt udgivet i 1993.
Ib Rehné (1922-2005) var en dansk journalist og forfatter. Han var særlig kendt for sine mange år som korrespondent i Mellemøsten for Danmarks Radio, men nåede i løbet af sin lange karriere som journalist også at være korrespondent i blandt andet Paris og Japan og at arbejde for Berlingske Tidende, Weekendavisen og TV 2. Ib Rehné udgav flere bøger blandt andet om sine oplevelser som korrespondent.